Η Αιτωλοακαρνανία «γοήτευσε» τους εκατό Έλληνες και ξένους δημοσιογράφουςΗ Αιτωλοακαρνανία «γοήτευσε» τους εκατό Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους με την φυσική της ομορφιά , την ιστορία, τον πολιτισμό, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα οικοσυστήματα και φυσικά την γαστρονομία της. Φιλοξενήθηκαν για ένα τριήμερο εκεί (29 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου) στο πλαίσιο του Διεθνούς  Συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων  Δημοσιογράφων είχε την ιδέα να αποτελέσει το συνέδριο εφαλτήριο εξωστρέφειας για τον νομό, ώστε να εισέλθει στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης . Ενισχυτική υπήρξε και η  παρουσία του νέου δημάρχου των Iξελλών(Ixelles) Βελγίου κ. Χρ. Δουλκερίδη (πρώην υπουργός Τουρισμού), ο οποίος με τις ιδέες του συνέβαλε ώστε το «τουριστικό πακέτο» να καταστεί   ποιο ελκυστικό

Οι εργασίες  του 56ου Διεθνούς Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, για την επόμενη διετία εξελέγη ο αυστριακός κ  Οtmar Lahodynsky. Αντιπρόεδρος εξελέγη η ελληνίδα δημοσιογράφος  κ. Σάγια Τσαουδίσου. Κατά την συζήτηση , εξήχθησαν  σημαντικά συμπεράσματα για την δημοκρατική πορεία της Ευρώπης και τις νέες προκλήσεις των Μέσων Μαζικής, και συνέβαλε σε αυτό η συμμετοχή 80 δημοσιογράφων από τα μεγαλύτερα δίκτυα της Ευρώπης.

Η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, οι βουλευτές κκ. Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) και Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ), ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος, η πρώην ευρωβουλευτής κα. Μαριέττα Γιαννάκου,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου συνέβαλαν ενεργά στη συζήτηση, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από εθνικά, περιφερειακά και τοπικά ΜΜΕ.

Κατά την διάρκεια του δείπνου,  η υπουργός τουρισμού κα  Κουντουρά δήλωσε ότι «Η Αιτωλοακαρνανία έχει κάνει ένα τεράστιο τουριστικό άλμα.  Έχει μπει στον τουριστικό χάρτη πολύ δυναμικά. Χαίρομαι πολύ που με την ευκαιρία την μεγάλης γιορτής του Ελληνικού τμήματος των Ευρωπαίων δημοσιογράφων φέρατε από 25 χώρες δημοσιογράφους που θα γνωρίσουν και θα απολαύσουν την ομορφιά της περιοχής, σε όλους τους τομείς. Η περιοχή, κάθε χρόνο, αυξάνει τον τουρισμό και  γίνεται και πιο ελκυστική.

 Επίσης, ο υπουργός υποδομών κ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι.  «οι υποδομές που έχουν γίνει συμβάλλει  στο να γίνει τόπος τουριστικός προορισμός, αλλά και στο να αναπτυχθούν οι παραγωγικές δομές  στην περιοχή».

Η δημοσιογράφος κα. Κική Παππά παρουσίασε τον νομό ως τουριστικό προορισμό, αναφερόμενη  στις ακτογραμμές, το φυσικό τοπίο, την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους , τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται και φυσικά την τοπική γαστρονομία.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων κ. Σόμπολος, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και καλώντας τους να γίνουν «οι πρεσβευτές στην Ευρώπη» για την Αιτωλοακαρνανία.

Κατά την διάρκεια των εργασιών ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στο φαινόμενο των Fake News λέγοντας «Δεν αποτελούν μόνο ένα πρόβλημα για τη δημοσιογραφία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία. Δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο» είπε "όσοι παράγουν fake news αλλά κι όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε πεδία μαχών ανά τον κόσμο. Αφήνουν τη ζωή τους εκεί προκειμένου ο πολίτης να έρθει πιο κοντά στην πληροφόρηση».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, υπογράμμισε: «Το βασικό πρόβλημα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι  οι ευρωπαίοι πολίτες , αισθάνονται, ότι είναι μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων. Πρέπει η Ευρώπη να στρέψει τα μάτια στην περιφέρεια να μείνει ζωντανή γιατί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί.

Ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνει με πολύ ανησυχητικό ρυθμό, τα ακραία κόμματα  δυστυχώς ενισχύονται. Πρέπει να κοιτάξουμε τους λαούς, την περιφέρεια, τα πραγματικά προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, η απασχόληση και  η ανεργία που αφορά τους νέους ανθρώπους».
Αναφορικά με το ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να παραμείνει δημοκρατική, ο ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Κύρτσος ανέφερε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να περιορίσουν την ευρωπαϊκή φλυαρία που τους χαρακτηρίζει. Εμφανίζεται να έχουν λύσεις για όλα αλλά τελικά μπορεί να μην έχουν λύσεις για τίποτα. Πρέπει να βγούμε από μία στείρα ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και να βρούμε λύσεις που θα τους καλύπτουν όλους. Οι περισσότεροι προσπαθούν να αποφύγουν αυτονόητες υποχρεώσεις μέσα από ιδεολογικές και πολιτικές κατασκευές».

Ο Σύλλογος των Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων επέλεξε να επισκεφθούν οι φιλοξενούμενοι όλους τους μεγάλους Δήμους του νομού, ώστε να γνωρίσουν  τις εναλλαγές του τοπίου του, αλλά και την ιστορία του τόπου. Ξεναγήθηκαν  στο Αγρίνιο και την λίμνη Τριχωνίδα, στο Μεσολόγγι  και  την ιστορία του (Βυρώνειο Πινακοθήκη), στην Βόνιτσα (Κάστρο Κουκουμίτσα, Αμβρακικός), Ναύπακτο (καστροπολιτεία, σπίτι του Μπότσαρη και φυσικά παντού δοκίμασαν την τοπική  γαστρονομία

Ο δήμαρχος των Ιξελλών κ. Δουλκερίδης  πρότεινε να περιλάβει την Βόνιτσα σε μια Ευρωπαϊκή εκπομπή γαστρονομίας «ο μεζές» για τα εξαιρετικά θαλασσινά (γαρίδες Αμβρακικού, μύδια καλαμάρια κλπ)

Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.