Αγρίνιο :Παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη της ΟΑΣ Αιτ/νίας στον ΕΛΓΑ


Παράσταση διαμαρτυρίαw πραγματοποίησε ολιγομελή αντιπροσωπεία της ΟΑΣ Αιτ/νιας σήμερα το πρωί λίγο μετά τις 11:00 στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο στην οδό Καλλέργη.


Ο πρόεδρος Σπύρος Κοτοπούλης και τα μέλη της ΟΑΣ κατέθεσαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ


τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ελαιοπαραγωγοί-ελαιοκαλλιεργητές του νομού Αιτωλοακαρνανίας όσο και γενικότερα οι αγρότες.Ο κ. Κοτοπούλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μη σωστή δακοκτονία και την μείωση των δαπανών γι αυτή εν έτη 2018 και για την καταστροφή που είχαν στην παραγωγοί τους οι αγρότες σε σημείο που δεν έβγαλαν λάδι ούτε για το σπίτι τους.

Επίσης τόνισε ότι πολλούς μήνες μετά τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις στο Παναιτώλιο στο Καινούργιο και σε άλλες Δ.Κ οι πληγέντες δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τις καταστροφές που υπέστησαν στον καρπό των ελαιόδενδρων τους,

Η ανακοίνωση της Ο.Α.Σ ανέφερε χαρακτηριστικά


Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική που πολλοί συνάδελφοι, μικροί παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους.

Οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας ενώ εμείς καταστρεφόμαστε. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία.

. Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση των ψεκασμών. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να «πιάνει τους στόχους των μνημονίων.Ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε εδώ στο νόμο μας και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές προς τα τέλη Αυγούστου  δηλαδή 2 με 3 μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου ενώ ταυτόχρονα ευνοούνταν και από τις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής.

Η αντιμετώπιση του δάκου δεν είναι ευθύνη των αγροτών που μόνοι τους ή κατά ομάδες ραντίζουν τα χωράφια τους, όπως μας καλούσε να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι η ΔΑΟΚ Αιτ/νίας. H μεγάλη μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με τη λεηλασία του ισχνού εισοδήματός μας, την υψηλή φορολογία μέσω των «τεκμηρίων διαβίωσης», τα δεκάδες χαράτσια και τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, μαθηματικά μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Το 2018 υπάρχει η επιστημονική γνώση και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δάκου. Εμπόδιο είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που στηρίζουν τους μεγαλοαγρότες, τους επιχειρηματίες και τους μεγαλέμπορους, ξεκληρίζοντας το μικρό και μεσαίο κλήρο. Η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ για το διάστημα 2021-2017 με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ενισχύει αυτή τη κατεύθυνση.

Διεκδικούμε

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ενώ από το 2011 οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του και τα πάντα καλύπτονται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
Εκτιμήσεις ζημιάς αντικειμενικές που θα καλύπτουν την τεράστια ζημιά.
Με την κοινοποίηση των εκτιμήσεων, ΑΜΕΣΗ πληρωμή των αποζημιώσεων αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα.
Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημά τους γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ, όπου θα αργήσουν οι αποζημιώσεις πάρα πολύ, μπορεί και χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
Να αυξηθούν οι μέχρι τώρα πετσοκομμένες πιστώσεις, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία.
Να μην κρατηθεί από κανέναν αγρότη το 2% για τη δακοκτονία.
Να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του δολωματικού ψεκασμού έγκαιρα με επιστημονικούς όρους, χωρίς να εξαιρείται καμία ελαιοκομική περιοχή.
Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού.
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.