ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής επιγραφής για τα θύματα του βομβαρδισμού του Αγρινίου τη Μ.Τετάρτη, 16 Απριλίου 1941


Σε κλίμα  συγκίνησης έγιναν  από τον Δήμαρχο Αγρινίου τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής επιγραφής για τα θύματα του βομβαρδισμού του Αγρινίου τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 1941.

   Στον αύλειο χώρο του κτιρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις ματωμένες στιγμές της ιστορίας της πόλης:  «Η αγάπη για την πατρίδα είναι αρετή. Και είναι ήρωες όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους.


Με τέτοιο ακριβό τίμημα, το τίμημα της ζωής τους, πλήρωσαν  οι συμπατριώτες μας, στις 16 Απριλίου 1941… Αθώες ψυχές που τα ονόματά τους θα κοσμούν αυτό τον  ιστορικό τόπο θυσίας.
Μια μέρα σαν τη σημερινή, Μεγάλη  Τετάρτη, οι Γερμανοί κατακτητές έκοψαν το νήμα της ζωής τους τόσο αιφνίδια, τόσο άδικα.
Οι σειρήνες ήχησαν και ένας εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε στο κέντρο της πόλης. Άνθρωποι που βίωναν την καθημερινότητά τους, μια καθημερινότητα που είχε πόλεμο και φτώχια. Και τι τραγική ειρωνεία. Το υπόγειο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κριθεί κατάλληλο για καταφύγιο. Κάθε φορά που οι προειδοποιητικές σειρήνες ηχούσαν, εκεί έτρεχαν όλοι να προστατευτούν.
Είμαι υπερήφανος για την τοποθέτηση αυτής της τιμητικής επιγραφής στο χώρο που είναι εμφανή τα θραύσματα από τις βόμβες.
Οι «πληγές» παραμένουν στις μαρμάρινες κολώνες στην είσοδο του κτιρίου και σε όλο το μήκος του μαρμάρινου τοίχου στον κήπο.
Εκεί και στις καρδιές όλων μας. Μνήμη χρειάζεται η χώρα και την προσφέρουμε σήμερα στα παιδιά μας. Εβδομήντα οχτώ χρόνια αργότερα τιμάμε τη μνήμη αυτών των ηρώων.
Κάθε περαστικός που θα διασχίζει αυτό το σημείο του Αγρινίου, από σήμερα, θα θυμάται τις ματωμένες στιγμές της ιστορίας της πόλης μας.
Όλοι τους είναι ήρωες. Οι δικοί μας ήρωες.
 Μνημείο είναι ότι συντηρεί τη μνήμη, μικρό ή μεγάλο. Εμείς παραδίδουμε ένα μικρό μνημείο να μας θυμίζει μεγάλες θυσίες.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν για να πνέει στον τόπο μας άνεμος ελευθερίας»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτριος Τσούνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας: «Σαν σήμερα έγινε το μεγάλο κακό για την πόλη από τους βάρβαρους που δεν δίστασαν να χτυπήσουν αμάχους προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που συμβάλλαμε   να αναδειχτεί ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης και να τιμηθούν τα θύματα της ματωμένης Μ. Τετάρτης. Ευχαριστούμε θερμά τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου για την τιμή στους πεσόντες  ήρωες».


Η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου απέδωσε τιμές.









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια