ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Παραβόλα :Εγκαίνια Ιερού Ναοῦ Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Ησυχαστήριο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας



Μεσα στην Αναστάσιμη λαμπρότητα, με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη, πραγματοποιήθηκαν την 30 Απριλίου 2019, Τρίτη της Διακαινησίμου εβδομάδος, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Ιερό Ησυχαστήριο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στην Παραβόλα Τριχωνίδος.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αφού μετέφερε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Μαρτύρων που επρόκειτο να τοποθετηθούν στο εσωτερικό της Αγίας Τραπέζης, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως τέλεσε την ακολουθία των Εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά. Στη συνέχεια προεξήρχε στην πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασθείσα Αγία Τράπεζα.
Κατά την διάρκεια της τελετής των Εγκαινίων, ἐγινε εξήγηση των τελουμένων στους πιστούς, ώστε να κατανοούν τα στάδια της ακολουθίας, ενώ ιδιαιτέρα λαμπρότητα προσέφερε ο χορός των Ιεροψαλτών, αποτελούμενος από καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου, της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς συνεχάρη και ευχαρίστησε την Γερόντισσα του Ιερού Ησυχαστηρίου Καθηγουμένη Παρασκευή Μοναχή, για την ίδρυση και ανέγερση όλου του συγκροτήματος της Ιεράς Μονής. Ευχήθηκε «όλη η Αδελφότητα να αγιάζεται και να προοδεύει πάντοτε πνευματικά», ενώ ευχαρίστησε και όλους όσους κοπίασαν για την ετοιμασία των Εγκαινίων.
Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς τόνισε τα εξής:
« Να δοξάσουμε το Θεό μας, γιατί αυτές τις ημέρες τις πονηρές, κατά τις οποίες πολλοί αγωνίζονται να ξεριζώσουν τον Χριστό μας από τις καρδιές των Ελλήνων, των Ορθοδόξων Χριστιανών, εγκαινιάζονται Ιεροί Ναοί και οι πιστοί υπάρχουν εδώ και προσεύχονται, αγαπούν την Εκκλησία κι έρχονται σ’ Αυτήν για να αγιάζονται.
» Όπου υπάρχει ένας Ναός, λένε οι Πατέρες, φεύγουν οι δαίμονες, κι αυτό γίνεται κι εδώ από σήμερα ιδιαιτέρως, μετά τον εγκαινιασμό του Ιερού Ναού.
» Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, στο όνομα του οποίου τιμάται ο Ιερός Ναός, λέει πως ο κυρίως Ναός είναι ο ουρανός και το ιερό Θυσιαστήριο ο θρόνος του Θεού. Ας σκεφθούμε, λοιπόν, πόσο εμείς αξιωθήκαμε σήμερα να πλησιάσουμε στο θρόνο του Θεού και να καταθέσουμε στο φυτό της Αγίας Τραπέζης αποτμήματα ιερών Λειψάνων Αγίων Μαρτύρων, που θα παραμένουν πλέον εδώ ως στήριγμα και θα φέρουν ευλογία στην Ιερά Μονή. Θα δέονται για όλους οι Άγιοί μας, αφού επάνω τους θα τελείται η αναίμακτος θυσία.
» Επειδή αυτά τα διδάγματα είναι μεγάλα κι εμείς είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε με την χωματένια ζωή που έχουμε, ας προσευχόμαστε να μας φωτἰζει ο Θεός να ζούμε σωστά, αληθινά, ταπεινά, με φλόγα πίστεως και αγάπης στο Χριστό μας.
» Εγκαινιάστηκε σήμερα ο Ιερός Ναός για εμάς, για να εισερχόμαστε εμείς μέσα σ΄ αυτόν και να αγιαζόμαστε. Όταν όμως εμείς ακάθαρτοι ερχόμαστε μέσα στο Ναό, με εγωισμό, με πάθη και με σαρκικό φρόνημα, πως θα αγιαζόμαστε, αφού σε ακαθάρτους δεν πλησιάζει ο Θεός;  Γι’ αυτό ας εγκαινιάσουμε κι εμείς τον εαυτό μας, να δεχθούμε το αναστάσιμο Φως του Πάσχα και να εξαγιάσουμε τον εαυτό μας, ώστε έτσι καθαροί, με αρετές, ξένοι από πάθη και αδυναμίες, με πολύ ταπείνωση, προσευχή και αγάπη Χριστού, να ερχόμαστε μέσα στο Ναό, να δοξάζουμε το Θεό μας και να φεύγουμε χριστοφόροι και αναγεννημένοι».







Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια