ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Θέρμο :Κορυφώθηκαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρά του(φωτο)




Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Πριν τον Εσπερινό στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της Εικόνος του Αγίου Κοσμά από την ομώνυμο Ιερά Μονή.
Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, ενώπιον των Αρχιερέων και του ιερού κλήρου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο π. Βασίλειος εξαρχής τόνισε την ανάγκη να ενωτισθούμε όλοι το βίωμα και τη διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. «Στη σύγχρονη κοινωνία, στην οποία κυριαρχούν η γρήγορη και εναλλασσόμενη πληροφορία, η υπερβολή, ο κοινωνικός θόρυβος, η συνεχής διαμαρτυρία και καταγγελία εναντίον των άλλων, η καχυποψία και η μεμψιμοιρία, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αφουγκρασθεί κάποιος τα μυστικά και διαχρονικά ακροάματα του Πνεύματος. Συνήθως προβάλλουμε στους αγίους τις δικές του μικρότητες. Με τις ακρότητες στο δημόσιο βίο και την εύκολη αναπαραγωγή τους από τα λεγόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο να επικρατήσει ο «κοινός νους» και το μέτρο, η Αριστοτελική μεσότητα και αγιοπατερική διάκριση. Δυσκολότερο είναι να ακουσθεί ο νηφάλιος αγιοπατερικός λόγος και να εμπνεύσει το παράδειγμα των αγίων. Όσοι όμως βρισκόμαστε εδώ απόψε, ως ευλαβείς προσκυνητές του αγίου Κοσμά, θεωρώ ότι είμαστε προσκεκλημένοι από τον ίδιο τον άγιο σε δείπνο μυστικό και είμαστε αποφασισμένοι να ακούσουμε «ρήματα ζωής αιωνίου» και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις σοφές Διδαχές του».

Ο ομιλητής μέσα από εκτενή αποσπάσματα από τις Διδαχές του Αγίου παρουσίασε κυρίως πτυχές της ζωής και της διδαχής του Πατροκοσμά σε τρεις ενότητες: την αφετηρία, την πορεία και το τέλος.
«Η χωροχρονική αφετηρία ορίζεται στο Μεγαδένδο του 1714. Εδώ γεννήθηκε κι από εδώ ξεκίνησε. Όμως, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εξαίρει την τοπικιστική μας υπερηφάνεια. Θα μπορούσε να είχε γεννηθεί οπουδήποτε. Αυτό που τον καθιστά σπουδαίο διδάσκαλο και παγκόσμιο άνθρωπο είναι η πνευματική του αφετηρία.
 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

















































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια