ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

H εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Αγία Τριάδα Αγρινίου


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθος πιστών εορτάσθηκε στην ενορία μας η εορτή της Παγκοσμίου  Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, κυρίες της ενορίας μας στόλισαν τον Τίμιο Σταυρό με βασιλικό.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός και διαβάστηκαν οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.

Στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τηρείται ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό είναι η παρασκευή νέου προζυμιού. Το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού που παίρνουμε από τα χέρια του Ιερέα τοποθετείται σε σχήμα σταυρού πάνω από τον χυλό που φτιάχνεται από αλεύρι και νερό και γίνεται προζύμι. Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται σε λίγες ώρες και χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.

Για πρώτη φορά εφέτος ετοιμάσθηκε και μοιράστηκε στους πιστούς προζύμι, το οποίο φτιάχτηκε με βασιλικό από τον Τίμιο Σταυρό.













Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια