Συνεχίζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημερώσεων του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με την Δνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προστασία και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με γενικό τίτλο :
«Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικές με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες και σχολεία.
Στόχος είναι η προβολή της αξίας των τοπικών προϊόντων αλλά και η ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους. Τέτοια προϊόντα είναι η επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια, τα κηπευτικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Πρόκειται για τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.
Την Παρασκευή 27/9/2019 στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου έγινε ενημέρωση με θέμα: «Καταναλώνουμε τοπικά - τρεφόμαστε υγιεινά» στους μαθητές της 4ης τάξης και τους δασκάλους Γεώργιο Στάχτιαρη και Ευθυμία Γεωργακοπούλου.
Οι επιστήμονες της ομάδας του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου μίλησαν στα παιδιά για την αξία των τοπικών προϊόντων και τη σημασία τους στην τοπική οικονομία και τη διατροφή. Τα παιδιά παρακολούθησαν την ομιλία, συζήτησαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν και έπαιξαν παιχνίδια με θέμα τα τοπικά προϊόντα. Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής κ. Γεωργία Μποτίνη μουσικής αγωγής κ. Άννα Φωτεινού και η εικαστικός κ. Ελευθερία Τσιούκα επιμελήθηκαν τις δραστηριότητες.
Ακολούθησε συζήτηση σε ερωτήματα που έθεσαν οι κηποκαλλιεργητές με θέματα φυτοπροστασίας καθώς και σε λειτουργικά προβλήματα. Στο τέλος της ενημέρωσης μοιράστηκαν στους καλλιεργητές σπόροι παραδοσιακών ποικιλιών για τα κηποτεμάχιά τους.
0 Σχόλια
Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.