ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Συμμαχία Πολιτών Αγρινίου :Ερώτημα για τους πεζόδρομους του Αγρινίου


Αναλυτικά η ερώτηση που κατατέθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου 

Mε το ερώτημα που καταθέτουμε θέλουμε να μεταφέρουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον προβληματισμό μας αλλά και την αγανάκτηση πολλών συμπολιτών μας σχετικά με τους πεζόδρομους στην πόλη μας.
Η δημιουργία πεζόδρομων υπήρξε μια ανάγκη των συγχρόνων κοινωνιών ώστε να γίνει η ζωή στις πόλεις πιο ανθρώπινη. Καθώς στους πεζόδρομους μπορεί ο κάτοικος της πόλης να περπατά ήσυχα, να χαλαρώνει, να τρέχει, να χαίρεται τη ζωή. Τα μικρά παιδιά και οι νέοι μπορούν να μεγαλώνουν εκεί με υγιή τρόπο. Ιδίως στο Αγρίνιο, που λείπει το πράσινο και οι μικρές πλατείες στις γειτονιές, οι πεζόδρομοι είναι απαραίτητοι και με χαρά γίνονται δεκτοί από τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον νέο οικοδομικό κανονισμό, νόμος 4047/2012 (άρθρο 2)
«Πεζόδρομος είναι ο δρόμος που προορίζεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πεζών».
Ενώ ένας πιο πλήρης ορισμός σύμφωνα με τον Ευθύμιο Μπακογιάννη (Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος) είναι:
«Πεζόδρομος ορίζεται ο οδικός χώρος που εξυπηρετεί την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, ποδηλατιστών και ΑΜΕΑ.  Η στάση και η στάθμευση οχημάτων απαγορεύεται, ενώ επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο οχήματα τροφοδοσίας, πολιτικής προστασίας και Ι.Χ. οχήματα με προορισμό νόμιμους χώρους στάθμευσης κτιρίων επί της οδού. Ο πεζόδρομος έχει μονόδρομη κατεύθυνση για τα παραπάνω Ι.Χ. οχήματα».
Δυστυχώς, όμως, όπως φαίνεται, οι πεζόδρομοι στην πόλη μας έχουν αποκλειστικό προορισμό την εξυπηρέτηση όλων των άλλων εκτός των πεζών.
Η συνηθισμένη εικόνα που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά είναι:
1) Πεζόδρομοι όπου διέρχονται δεκάδες οχήματα, από μηχανές μέχρι μεγάλα φορτηγά, κινούμενα πολλές φορές με μεγάλη ταχύτητα.
2) Πεζόδρομοι που χρησιμοποιούνται ως χώροι μόνιμης στάθμευσης για τους κατοίκους της περιοχής που θεωρούν ότι οι πεζόδρομοι τους ανήκουν.
3) Πεζόδρομοι που έχουν κατακλυστεί από τραπεζοκαθίσματα και άλλες κατασκευές-προεκτάσεις των παρακείμενων καταστημάτων.
Στα παραπάνω ας προσθέσουμε και τις συχνές διαμαρτυρίες συνδημοτών μας για την καθαριότητα και τον φωτισμό των πεζόδρομων.
Αποτελέσματα όλων αυτών είναι τα ακόλουθα:
Α) Ακυρώνεται ο σκοπός της ύπαρξης των πεζόδρομων, που αναφέραμε παραπάνω.
Β) Δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας των πεζών λόγω της συνεχούς διέλευσης οχημάτων.
Γ) Τα μικρά παιδιά που παίζουν στους πεζόδρομους αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο γιατί μπορεί να τρέχουν χωρίς να ελέγχουν για κίνηση οχημάτων ή, λόγω του μικρού τους ύψους, να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά καθώς καλύπτονται από τα σταθμευμένα οχήματα.
Δ) Η κατάληψη των πεζόδρομων από τραπεζοκαθίσματα σε υπερβολικό βαθμό χωρίς να τηρείται ο κανονισμός λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων και η ανεξέλεγκτη στάθμευση καθιστά ιδιαιτέρως προβληματική τη διέλευση των πεζών.
Ε) Λόγω της συνεχούς διέλευσης οχημάτων αρκετοί πεζόδρομοι έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Τα πλακάκια έχουν ξεκολλήσει ή σπάσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν λακκούβες μεγάλων διαστάσεων ή και καθιζήσεις που καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη τη ζωή όσων κάνουν το λάθος να περπατήσουν σ’ αυτούς.
Επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που προέχει σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι να μπορούν όλοι οι κάτοικοι να απολαμβάνουν ένα επίπεδο διαβίωσης που το αξίζουν ως άνθρωποι αλλά και το δικαιούνται ως πολίτες,
Επειδή ο σεβασμός και η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας του πολίτη αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας,
Επειδή τα προβλήματα που περιγράψαμε υπάρχουν και συνεχίζονται για πολλά χρόνια,
Επειδή τέλος θεωρούμε ότι η αδιαφορία για την επίλυση τους ή η αδυναμία επίλυσης τους εξαρτάται από την πολιτική βούληση και την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής αλλά και τη διάθεση της να αντιταχθεί σε νοοτροπίες και συμφέροντα
Ερωτάται ο Δήμαρχος
Τι μέτρα έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει για το συγκεκριμένο θέμα:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια