ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Σύλλογος Δασκάλων Αγρινίου Θέρμου : Στην καθημερινή λειτουργία των Νηπιαγωγείων, υπάρχουν πολλές εστίες κινδύνων λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης

Αποτέλεσμα εικόνας για agriniolike σύλλογος εκπαιδευτικών

Αναλυτικά όπως η επιστολή

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου στο 8ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, σας αναφέρουμε τα εξής:

Σαφέστατα πρόκειται για ένα δυσάρεστο γεγονός το οποίο συνέβη σε Νηπιαγωγείο της πόλης μας και για το οποίο σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να σταθούμε διακριτικά, και με κάθε μέσο, δίπλα στη μαθήτριά μας και την οικογένειά της.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι τόσο ο Σύλλογός μας, όσο και άπαντες οι εκπαιδευτικοί και οι νηπιαγωγοί του 8ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου, τους είμαστε αλληλέγγυοι στη διαδικασία απόσβεσης του μετατραυματικού στρες και του φόβου που δημιουργήθηκε στο παιδί τους.

Θέλοντας να αντικρίσουμε ρεαλιστικά το -σε κάθε περίπτωση ατυχές- περιστατικό, και κατόπιν συζήτησης με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, ο Σύλλογός μας εκφράζει σαφέστατα την εμπιστοσύνη του προς αυτούς, δεδομένου ότι, αμέσως μόλις αντιλήφθηκαν το γεγονός, επιτέλεσαν το καθήκον τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μας δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να επικοινωνήσουν με τους γονείς και να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Να είστε σίγουροι ότι θα συνδράμουμε στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού και απόδοσης ευθυνών, που θα διενεργηθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας.

Θεωρούμε, ωστόσο, ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν μια πλαστή εικόνα σχετικά με τις ευθύνες των νηπιαγωγών.

Δυστυχώς, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στην χώρα μας δε συνοδεύτηκε με την ανάλογη χρηματοδότηση, τη δημιουργία κτιριακών υποδομών και την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ως εκ τούτου, κατά την καθημερινή λειτουργία όλων των Νηπιαγωγείων (όχι μόνο του 8ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου) τίθενται κάθε μέρα πολλά ζητήματα σχετιζόμενα με τη στέγαση, την ασφάλεια των αύλειων χώρων των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων, καθώς και την προσβασιμότητα των μαθητών.

Η πόλη μας, το Αγρίνιο, έχει κάκιστη κτιριακή υποδομή στη στέγαση των Νηπιαγωγείων αφού πολλά από αυτά στεγάζονται σε κακής κατάστασης μισθωμένα κτίρια, με πρόχειρους αύλειους χώρους και υποτυπώδεις παιδικές χαρές.

Η παρούσα κατάσταση δεν τιμά κανένα και η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση εφαρμόζεται σε αυλές, σε λυόμενες αίθουσες και ερείπια.

Ο Σύλλογός μας καθημερινά αγωνίζεται και διεκδικεί επαρκή και άμεση χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλίζονται διαρκώς οι ελάχιστες αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης για όλα τα παιδιά που φοιτούν στην δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Όλοι γνωρίζουν ότι το παιχνίδι ως εκπαιδευτική μέθοδος είναι αδήριτη ανάγκη και μέσο διαπαιδαγώγησης των φοιτούντων νηπίων και παιδιών.

 Προς τούτο απαιτείται να υπάρχουν πάσης φύσεως παιχνίδια, παιδικές χαρές, μπάλες κλπ στα Νηπιαγωγεία. Ωστόσο, τα υφιστάμενα μέσα είναι ανεπαρκή και πολλές φορές ακατάλληλα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υλικά όπως η κούνια που υπήρχε στην αυλή του 8ου Νηπιαγωγείου υπάρχουν και σε άλλα Νηπιαγωγεία, αλλά και Δημοτικά της πόλης μας, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, τα οποία μάλιστα υλικά έχουν παραχωρηθεί από τις ίδιες τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπό συνθήκες υποστελέχωσης, ανεπαρκούς στέγασης και έλλειψης εξοπλισμού, οι Νηπιαγωγοί καλούνται καθημερινά να επιτελέσουν το λειτούργημα του Εκπαιδευτικού και να επιδείξουν μεγίστη προσοχή και επιμέλεια στην εκπαίδευση και επιτήρηση των νηπίων.

Με λίγα λόγια, στην καθημερινή λειτουργία των Νηπιαγωγείων, υπάρχουν πολλές εστίες κινδύνων, που εξ’ ανάγκης έχουν δημιουργηθεί, δεδομένης της παραπάνω κατάστασης

. Οι εκπαιδευτικοί, λοιπόν, ακόμα κι αν επιδείξουν την μεγίστη επιμέλεια και προσοχή, που ο μέσος άνθρωπος δύναται να επιδείξει στην εργασία του, δεν μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις να εξαλείψουν αυτές τις εστίες κινδύνων, χωρίς περαιτέρω συνδρομή της Πολιτείας (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Παιδείας).

Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                                       Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας

                                 Ηλίας Παπαχρήστος                   Σωτήριος Λιάγκας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια