ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Κορωνοϊός: Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση


Αλλάζει τα πάντα ο κορονοϊός και στην χώρα μας. Δημοσιονομικός χώρος και… πλεονάσματα μπαίνουν στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων για αναπροσαρμογή. Ειδικά μέτρα για γονείς και εργαζόμενους.

Με μια πρωτόγνωρη κατάσταση βρίσκεται αντιμέτωπη όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη εξαιτίας του κορονοϊού.

Τούτο επισημάνθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στους εταίρους το ζήτημα των επιπτώσεων στην οικονομία. Άλλωστε, ειδικά για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι κρίσιμο δεδομένου ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η ανοδική τροχιά της ελληνικής οικονομίας απειλείται πλέον σοβαρά από τις επιπτώσεις του ιού σε παγκόσμιο και όχι μόνο σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για δαπάνες
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εταίρους πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για τις δαπάνες που θα χρειαστούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Έτσι, όπως πρόσθεσε, το κόστος των μέτρων για τον κορονοϊό θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως αυτοί προβλέπονται είτε από το Σύμφωνο Σταθερότητας είτε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο έχει ενταχθεί η Ελλάδα.

Πλεονάσματα
Επί της ουσίας, αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι το αίτημα για αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς με τις συνέπειες του κορονοϊού μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολος ο φετινός στόχος του 3,5%.

Σε πρώτο στάδιο πάντως, οι εταίροι συμφώνησαν ως προς την ευελιξία αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη των ηγετών. Έτσι, το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις και τα μέτρα στήριξης που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού.

Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα
Από εκεί και πέρα, σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται ν’ ανακοινώσει σειρά μέτρων και ήδη έγινε χθες βράδυ σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να προετοιμαστεί το έδαφος.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά θα είναι η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών για τους γονείς των παιδιών που δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία τους, η δυνατότητα τηλεεργασίας και ευέλικτου ωραρίου, η καταβολή επιδόματος έκτακτης ανάγκης για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που θα κλείσουν και βέβαια η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί για τις περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, οι έκτακτες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού κτλ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα δράσης που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους (π.χ. περιορισμός ή διακοπή των δρομολογίων των Μέσων Μεταφοράς), αλλά τούτο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εφόσον το κρίνει απαραίτητο η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

ρεπορτάζ:newsit.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια