ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Προτάσεις εν'μέσω πανδημίας από το Σύλλογο Λογιστών - Φοροτεχνικών Αγρινίου & Περιχώρων

Αποτέλεσμα εικόνας για kainourgiopress λογιστές

Δελτίο τύπου Σ.Λ.Φ. Αγρινίου & Περιχώρων

Οι καταστάσεις που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι κάτι παραπάνω από πρωτόγνωρες σε όλα τα επίπεδα. Το μόνο δεδομένο είναι ότι προέχει η υγεία όλων μας , κάτι που άλλωστε λέγεται ξεκάθαρα και από όλους τους αρμόδιους.

Στα πλαίσια λοιπόν της προστασίας της υγείας, θα πρέπει πολλοί φορείς να πάρουν επίσημα θέση, αλλά και να λάβουν σύντομα και άμεσα δραστικές αποφάσεις σχετικές με τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών.

Χωρίς διάθεση πολιτικού σχολιασμού εκ μέρους μας είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξάπλωση του κορονοϊού και τα μέτρα της κυβέρνησης επηρεάζουν σημαντικά την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των λογιστικών γραφείων, και βάσει αυτών γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:
1. Το "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ", δεν αφορά τους λογιστές και τους υπαλλήλους των λογιστικών γραφείων;
2. Στην απευκταία περίπτωση  που ένα λογιστικό γραφείο κλείσει λόγω καραντίνας του ιδιοκτήτη ή ενός υπαλλήλου που διαγνωστεί ως κρούσμα του Κορονοϊού, πως θα διεκπεραιωθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις των πελατών τους;
3. Πως θα διασφαλιστεί η μη μετάδοση του ιού από τα διακινούμενα έγγραφα από όλους τους εμπλεκομένους;
4. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές ή υπολειτουργούν και τα έσοδά τους είναι μηδαμινά, και πλέον δεν είναι σε θέση να πληρώσουν την αμοιβή των λογιστών , πως στην συνέχεια οι λογιστές θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν κανονικά;
5. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν κάποιος συνάδελφος ή εργαζόμενος νοσήσει από τον κορονοϊό και χαθούν ανθρώπινες ζωές;
Μέσα σε όλα αυτά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με την Π.Ν.Π. 20.03.2020/2020 γεννήθηκε άλλη μία υποχρέωση η οποία και αυτή πρέπει να γίνει έως τις 31 Μαρτίου επίσης. Υποχρέωση η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να προκύψουν οι δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ που θα δοθεί για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά και τους εργαζόμενους αυτών.
Για να ολοκληρωθεί όμως αυτό θα πρέπει από την πλευρά των λογιστικών γραφείων να γίνουν αρκετές ενέργειες όπως:
- Μελέτη της λίστας των ΚΑΔ με τις πληττόμενες επιχειρήσεις.
- Σύγκριση της λίστας με τις επιχειρήσεις που έχουμε πελάτες. Στο μεταξύ θα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα και τα email, αφού οι περισσότεροι ανακάλυψαν τώρα τι εστί ΚΑΔ.
- Συζήτηση, με τον επιχειρηματία που είναι στις ανοιχτές και όχι στις εκ του νόμου κλειστές επιχειρήσεις, για να αποφασίσει τι θα κάνει.
- Όταν λοιπόν καταλήξουμε τι θα γίνει, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία στην Εργάνη, όπου θα πρέπει να δηλωθούν οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση τους και θα πρέπει να λάβουν το σχετικό επίδομα στήριξης.
- Στην συνέχεια θα πρέπει να μπαίνει ο κάθε εργαζόμενος να υποβάλλει την αίτηση του ηλεκτρονικά.
Αν όλα τα προαναφερόμενα δεν γίνουν έως τις 31 Μαρτίου; Η απάντηση δόθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, ότι δεν θα τίθεται θέμα προστίμου, αλλά οι εργαζόμενοι χάνουν το ειδικό επίδομα, ενώ αν είναι σε ανοιχτές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τον εργοδότη, καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Άρα η πίεση θα είναι από δύο μεριές στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Από σήμερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστίθεται ακόμη μια υποχρέωση των λογιστικών γραφείων. Να συμπληρώσουν και να τυπώσουν τις βεβαιώσεις για τους εργαζομένους των επιχειρηματιών πελατών τους και για τα φυσικά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε από τους πολίτες να αντιληφθούν την δύσκολη θέση των λογιστικών γραφείων και των εργαζομένων τους και να χρησιμοποιούν με φειδώ την επικοινωνία με τον λογιστή τους.
Θεωρούμε λοιπόν αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα μια σειρά μέτρων για την στήριξη του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών.
▪ Την αναστολή/παράταση, όλων των φορολογικών – ασφαλιστικών – εργασιακών κλπ δηλώσεων - υποχρεώσεων όλων των επιχειρήσεων (φυσικών και νομικών προσώπων) που λήγουν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
▪ Την ενίσχυση των λογιστικών γραφείων και των αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών – φοροτεχνικών με ειδικό βοήθημα από το κράτος με βάση τη δυναμική του κάθε γραφείου ανά απασχολούμενο.
▪ Σε περίπτωση αποδεδειγμένου κρούσματος κορονοϊού σε λογιστή, «ειδική παράταση» για την υποβολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πελατών του (φυσικών –νομικών προσώπων), με εκπρόθεσμη υποβολή χωρίς πρόστιμα.
Μέχρι σήμερα οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και τα λογιστικά γραφεία, με αίσθημα ευθύνης και συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο, έχουν αποδείξει ότι όπως και στο παρελθόν που τα είχαν καταφέρει, θα τα καταφέρουν και τώρα.

Εκ του διοικητικού συμβουλίου

Σύλλογος Λογιστών - Φοροτεχνικών Αγρινίου & Περιχώρων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια