ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ποια καταστήματα ανοίγουν από την Δευτέρα και τι ώρα

Ανοικτά σήμερα Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα του Αγρινίου | Νέα ...

Σε εφαρμογή τίθεται από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού που εξήγγειλε...

η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Βάσει του προγραμματισμού που είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα ανεβάσουν ρολά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls).

Εξάλλου, αναμένεται η επαναφορά των βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, η επαναλειτουργία των σχολών οδηγών, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, αλλά και η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στα φροντιστήρια.

Τι ανοίγει από τη Δευτέρα 11 Μαΐου

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν είναι οι εξής:

Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην εμπορικών κέντρων (malls, commercial centers, κλπ.)

Για καταστήματα λιανικού εμπορίου επιφάνειας έως 20 τ.μ. θα μπορούν να εισέρχονται μέσα σε αυτά μέχρι και τέσσερα άτομα, ενώ από 20 έως 100 τ.μ. θα δύνανται να βρίσκονται μέσα στον ίδιο χώρο τέσσερα άτομα συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 100 τ.μ., προβλέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 12 ατόμων συν ένα επιπλέον άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Ως προς τα καταστήματα που η συνολική τους επιφάνεια ξεπερνά τα 300 τ.μ. και αναπτύσσονται σε επίπεδα (ορόφους), ισχύει το κριτήριο του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των υγειονομικών μέτρων που έχουν καθοριστεί  από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται αυστηρά η τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι ώρα θα ανοίγουν τα καταστήματα

Σημειώνεται πως η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει καθοριστεί για τις 10:00, ενώ παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση.

Εξάλλου, υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας.

Τι προβλέπεται για τη χρήση ανελκυστήρων (ασανσέρ)

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι και η χρήση των ανελκυστήρων, καθώς συνιστάται η αποφυγή τους. Ωστόσο, εφόσον κάτι τέτοιο θεωρηθεί αναγκαίο, τότε η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο πρέπει να είναι 40%.

Παράδειγμα: Σε ανελκυστήρα συνολικής χωρητικότητας 10 ατόμων, η μέγιστη πληρότητα καθορίζεται στα 4 άτομα.

Παράλληλα, σε περίπτωση που υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

πηγή :cnn.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια