ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Εσύ τι γνωρίζεις για το Stress Echo;


Το Stress Echo ή αλλιώς ηχοκαρδιογραφία αποτελεί μια συχνή εξέταση την οποία συστήνουν οι καρδιολόγοι στους ασθενείς τους. Αισθανόμαστε τυχεροί που υπάρχει αυτή η πληθώρα εξετάσεων και μπορούμε πια να προστατευτούμε και να προλάβουμε τυχόν προβλήματα του οργανισμού μας, κάνοντας απλές εξετάσεις, όπως η παραπάνω.

Ας δούμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη εξέταση;

Τι είναι η ηχοκαρδιογραφία;

Οι ασθενείς με απόφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης. Ωστόσο, τα συμπτώματα και τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων μπορεί να αποκαλυφθούν εκθέτοντας την καρδιά στην πίεση της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι υγιείς στεφανιαίες αρτηρίες διαστέλλονται (αναπτύσσουν ένα πιο ανοιχτό κανάλι) από μια αρτηρία με απόφραξη. Αυτή η άνιση διαστολή επιτρέπει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στον καρδιακό μυ που παρέχεται από τη φυσιολογική αρτηρία. Αντίθετα, οι στενωμένες αρτηρίες καταλήγουν να παρέχουν μειωμένη ροή στην περιοχή διανομής της. Αυτή η μειωμένη ροή αναγκάζει τον εμπλεκόμενο μυ να πιεστεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως δυσφορία στο στήθος ή ακατάλληλη δύσπνοια, και μειωμένη κίνηση του καρδιακού μυός. Το τελευταίο μπορεί να αναγνωριστεί εξετάζοντας την κίνηση των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας (ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς) με ηχοκαρδιογραφία.

Για ποιους λόγους κάνουμε την εξέταση;

Οι εξετάσεις απεικόνισης λαμβάνονται γενικά όταν ένας γιατρός επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την παρουσία στεφανιαίας νόσου. Το Stress Echo πραγματοποιείται επίσης σε ασθενείς που πάσχουν από νόσο που εμπλέκει τον καρδιακό μυ ή τη βαλβίδα ή εάν ένας ασθενής έχει δύσπνοια και υπάρχει υποψία καρδιακής αιτίας.

Ο ασθενής μεταφέρεται στο εργαστήριο Echo όπου πραγματοποιείται μελέτη "ανάπαυσης". Αυτό παρέχει μια βασική εξέταση και δείχνει το μέγεθος και τη λειτουργία διαφόρων θαλάμων της καρδιάς. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην κίνηση όλων των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας.

Πώς προετοιμαζόμαστε;

Είναι σημαντικό να έχουμε φάει ελαφριά και οπωσδήποτε τουλάχιστον 4 ώρες πριν την εξέταση, ενώ θα πρέπει να αποφύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης.

Πρέπει να φοράμε άνετα ρούχα και παπούτσια (κατά προτίμηση παπούτσια για τρέξιμο) κατάλληλα για άσκηση σε διάδρομο.

Θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει από πριν τον γιατρό μας για τα φάρμακα που παίρνουμε.

Ο γιατρός μας μπορεί να αποφασίσει να διακόψει προσωρινά ορισμένα καρδιακά φάρμακα πριν από την εξέταση. Αυτά διακόπτονται επειδή ενδέχεται να επηρεάσουν την ακρίβεια του τεστ. Φυσικά, δεν πρέπει να σταματήσουμε κανένα φάρμακο μόνοι μας χωρίς να συμβουλευτούμε τον γιατρό σας.

Μπορούμε να συνεχίσουμε τα φάρμακά σας μετά την εξέταση.

Μετά το τέλος της εξέτασης, ο γιατρός μας θα μας εξηγήσει αναλυτικά τα αποτελέσματα και θα μας δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ζητήσουμε. Επίσης, στην περίπτωση που διαγνώσει κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς, θα μας καθοδηγήσει με λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια