Καινούργιο :Σύσκεψη για την ελιά καλαμών και τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιτ/νιας(φωτο-βίντεο)


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του Καινουργίου η σύσκεψη που διοργάνωσαν η Ο.Α.Σ Αιτ/νιας και ο Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού .

Όπως ανέφερε στο "K" ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ Σπύρος Κοτοπούλης,


η συζήτηση έχει να κάνει κυρίως με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ελιάς καλαμών στο νομό αφού υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ελιών καλάμων αδιάθετες σε κάδους ,ενώ όσες ποσότητες πουλήθηκαν φέτος πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Μεταξύ άλλων στην σύσκεψη έγινε αναφορά στην μηδενική απορρόφηση εξαιτίας του κορωνοϊού, του καρτέλ των έμπορων και  των εισαγωγών.

Μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στους κάδους σε μια προσπάθεια των παραγωγών να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για να επιβιώσουν,με αποτέλεσμα το προϊών να υποβαθμίζεται.

Αυτή η άσχημη κατάσταση έχει οδηγήσει τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση δεν έχουν την δυνατότητα να φροντίσουν τα λιοστάσια για τη νέα παραγωγή,ενώ στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών προστέθηκε και η καταστροφή στην καρπόδεση από τον καύσωνα που έπληξε όλη την Ελλάδα το διάστημα 15-19 Μαΐου που έδωσε την χαριστική βολή στη νέα σοδειά .

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι παραγωγοί ελαιολάδου αφού το προϊόν πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές .Σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι χιλιάδες κτηνοτρόφοι του νομού που πουλούν γάλα και κρέας σε πολύ χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής.


Τεράστιες ζημίες έχουν υποστεί και οι παραγωγοί μηδικής που είχαν κομμένη την παραγωγή στο χωράφι και από την έντονη βροχόπτωση 5-6 Ιουνίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Μπροστά σε αυτή την άσχημη κατάσταση και την προκλητική στάση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί έναν δρόμο έχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού να διεκδικήσουν με αγώνες μέτρα για την επιβίωση τους.

Τα μέτρα που ζητά η Ο.Α.Σ Αιτ/νιας είναι:

-Οικονομική στήριξη σε όσους αγρότες και κτηνοτρόφους έχουν πληγεί το προηγούμενο διάστημα, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί.

-Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελιά, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας.

Να εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει.

-Αναγγελία ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και Άμεση καταγραφή των ζημιών. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε  να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο.

Κλείνοντας ο κ.Κοτοπούλης πρότεινε την διοργάνωση συλλαλητηρίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του Καινουργίου και της Αιτ/νιας..
 Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.