Αγρίνιο :Συνέντευξη τύπου από το Δ.Σ της Β ΕΛΜΕ για τις αλλαγές στα Γυμνάσια και Λύκεια (βίντεο)


Το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας , παραχώρησε σήμερα λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου συνέντευξη τύπου στα γραφεία της στο Αγρίνιο με θέματα τα νέα ωρολόγια προγράμματα των Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων και την απόφαση της ΟΛΜΕ για αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών των Πανελληνίων εξετάσεων και τις τρέχουσες εξελίξεις στην εκπαίδευση.
Στα νέα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου εξαφανίζονται τα υπάρχοντα μαθήματα Κοινωνικών Επιστήμων Α’ και Β’ Λυκείου (Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος Κόσμος , Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστήμων), καταργούνται από την Α’ Λυκείου και τη Γ΄ Λυκείου μαθήματα επιλογής (Καλλιτεχνική Παιδεία: Εικαστικά, Μουσική, Θεατρολογία), αλλά μειώνονται και οι ώρες της Φυσικής. Αντίστοιχα στο Γυμνάσιο μειώνονται οι ώρες της Οικιακής Οικονομίας.

Ακούστε αναλυτικά όλα όσο ειπώθηκαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου:


Συνάδελφοι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην Εκπαίδευση. Το Υπουργείο Παιδείας αντιεπιστημονικά, αντικοινωνικά και αντιπαιδαγωγικά, οδηγεί σε εξαφάνιση τον κλάδο των Κοινωνικών Επιστήμων, σε υποβάθμιση το μάθημα της Κοινωνιολογίας, σε αδιοριστία και την εξόντωση συναδέλφων στην δημόσια Εκπαίδευση. H απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε εξαφάνιση ολόκληρου κλάδου. Καταργούνται ουσιαστικά 3 μαθήματα που διδάσκουν 3.500 εκπαιδευτικοί.Η απόφαση για περαιτέρω μείωση των ωρών διδασκαλίας της Φυσικής στην Β’ και Γ’ Λυκείου, δεν έχει κανένα επιστημονικό ή παιδαγωγικό χαρακτηριστικό, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των »τακτοποιήσεων», πράγμα που γίνεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια με το μάθημα της Φυσικής στο Λύκειο. Όσον αφορά τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο που καταργούνται στην Γ΄ Λυκείου υπάρχει το εξής παράδοξο πως αποτελούν ταυτόχρονα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για σχολές όπως η Αρχιτεκτονική, η Διακοσμητική, η Γραφιστική κτλ. Η δικαιολογία του Υπουργείου είναι πως τα συγκεκριμένα μαθήματα είχαν χαμηλή ζήτηση από τους μαθητές…Αυτή η απόφαση βρίσκει το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εντελώς αντίθετο. Να υπενθυμίσουμε πως η απόφαση αυτή του Υπουργείου, όπως και όλες οι προηγούμενες δεν προήλθαν μέσα από ουσιαστικό διάλογο, ούτε με τις εκπαιδευτικές κοινότητες, ούτε με την Ο.Λ.Μ.Ε. Εξοβελίζονται από το Λύκειο οι Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες.Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει και στον νομό μας εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα σε πολλούς συναδέλφους που ανήκουν στις παραπάνω ειδικότητες. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε από τη Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 οι συνάδελφοι των Κοινωνικών-Οικονομικών και Καλλιτεχνικών Επιστημών θα έχουν ριζική μείωση του ωραρίου τους και από το σχολικό έτος 2021-2022 θα έχουν σχεδόν μηδενικό ωράριο, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στον εξοβελισμό τους από την εκπαίδευση και ίσως και σε διαθεσιμότητα.Ζούμε σε μια χώρα που η αναβάθμιση της παιδείας και η συνεχόμενη μεταρρύθμιση της είναι στις προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων ανεξάρτητα της ιδεολογικής τους ταυτότητας. Οι «μεταρρυθμίσεις» στην χώρα μας τις περισσότερες φορές ξεκινούν από το ζήτημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και περιορίζονται σε κανονιστικές πράξεις διαχείρισης μιας κατάστασης με βάση και τις δημοσιονομικές ανάγκες.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει πίσω την απόφασή της. Καλούμε την ΟΛΜΕ να συντονίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων να ‘περισσεύει’ από την εκπαίδευση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.