ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Η αφήγηση του θαύματος της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας στο Καινούργιο ,από γέροντα που το έζησε


Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται στην Ι.Μ Βλοχού η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας που συνέβη στο Καινούργιο το 1893 ,για την ανομβρία.
Το γεγονός αυτό το είχε περιγράψει το 1980 στον Πρόεδρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και πρ.Δήμαρχο Θεστιέων ,Βασίλη Φουντούλη γέροντας ο οποίος το βίωσε .

Το 1994 επί δημαρχείας του κ.Φουντούλη η ανάμνηση του θαύματος αναβίωσε με λιτάνευση της Εικόνας από τον Βλοχό στο Δημαρχείο Θεστιεων, με κάθε θρησκευτική επισημότητα.
Το ίδιο έγινε και το 1995.

Ο Γεώργιος Μιχ.Πατζής δημοσίευσε στο περιοδικό "ρίζα" στο τεύχος 20-21 τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, το γεγονός όπως το αφηγήθηκε ο κ.Φουντούλης ,το οποίο προήλθε μέσα από την ιστορική του έρευνα.

Αναλυτικά όπως το δημοσίευμα:

Θα σας το περιγράψουμε ,όπως ακριβώς μας το αφηγήθηκε ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Φουντούλης,όπως ακριβώς κι ο ίδιος τ'άκουσε ,από τους γεροντότερους να μολογάνε.

"Ήταν στα 1893...Η ξηρασία φοβερή...Η γης ξεροσκασμένη κάρκανο...Οι καλλιέργειες ,καπνά,στάρια,αμπέλια,κήπια,κατακαϊλα...Οι πηγές και τα πηγάδια .στέρευαν ένα-ένα...Απ'το Μάρτη είχε να βρέξει κι ας έμπαινε ο θεριστής...Οι γερόντοι με τον παπά έριξαν την ιδέα :

Λιτανεία στην Παναγία τη Βλοχαϊτισσα! (Να τ'Αποκούμπι του λαού μας,κάθε φορά που "γονατίζει"...).
Νήστεψαν όλοι ,ως την Κυριακή  5 Ιουνίου.

Απ'το πρωί μελισσολόι ο κόσμος στο δρόμο στο Βλοχό,το Μοναστήρι...Ψάλθηκε Παράκληση κι ύστερα το δειλινό,στον κατήφορο ,με την Εικόνα της Παναγίας στα χέρια για το δημαρχείο.

Στο δρόμο ,σ'όλων τα χείλη το "Κύριε ελέησον",ώσπου απέθεσαν την Εικόνα πάνω στο πηγάδι του Δημαρχείου.Όλο το χωριό στα γόνατα...Ξάφνικα ,κι ενώ οι παπάδες έψελναν φάνηκε πάνω από το Γλα (Ακρόπολη Θεστιέων) ένα συννεφάκι "ίσιο με μια δεκάρα",που γρήγορα-γρήγορα μεγάλωνε!Σε λίγη ώρα ο ουρανός σκεπάστηκε με σύννεφα μαύρα!

Άρχισε να βρέχει ,να βρέχει με τ'ασκιά!Νεροποντή!Ούτε που πρόλαβαν οι χωριανοί να φθάσουν στον Άη Δημήτρη με την εικόνα της Παναγίας .Σαν τέλειωσε η βροχή βγήκαν να δουν και να χαρούν το ΘΑΜΑ...Η βροχή,πήγε "σύνορο με σύνορο" στο χωριό...Κι ο σωσμός έγινε!

Τα ζωντανά κι η σπαρμοδιά γλύτωσαν!
Μεγάλη η δόξα της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας!"

Κατά τον κ.Φουντούλη κι άλλες φορές έγινε λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Βλοχαϊτισσας ,όπως το 1917-18 για την θανατηφόρο γρίπη ,το 1930 για τις καταστροφές από την ακρίδα ,κ.λ.π...

Νότης Ρεντίφης 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια