ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια δακτυλίωση πελαργών από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια δακτυλίωση πελαργών από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων.
Για 6η συνεχή χρονιά πραγματοποιούνται δακτυλιώσεις στους νεοσσούς πελαργούς (Ciconia ciconia) τοποθετώντας στο αριστερό τους πόδι ένα πλαστικό μαρκαρισμένο δακτυλίδι με στόχο την παρακολούθηση της μετανάστευσης τους. Η φετινή περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020 όπου  19 νεοσσοί από εφτά πελαργοφωλιές των τοπικών κοινοτήτων του Νεοχωρίου, του Πεντάλοφου, της Μαγούλας, του Λεσινίου και της Κατοχής της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού δακτυλιώθηκαν πραγματοποιώντας παράλληλα ειδικές μετρήσεις. (βλέπε φωτ. υλικό).

Για αυτή τη δράση χρησιμοποιήθηκαν δαχτυλίδια του Φορέα Διαχείρισης, και με αυτόν τον τρόπο εκδηλώνεται η πάγια ανάγκη του Φορέα να μαρκάρονται σε ετήσια βάση τα νεαρά των πελαργών για την συλλογή οποιασδήποτε χρήσιμης πληροφορίας. Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων μαζί με το στέλεχος κ. Κουτσογιάννη Κυριακή (επόπτη – φύλακα ΦΔ.Λ/Μ-ΑΟ) συνεργάστηκε επιτυχώς και όπως κάθε χρόνο με την κ. Εύα Στετς, συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, προκειμένου να υλοποιηθεί η σχετική δράση.
Οι νεοσσοί λαμβάνονταν από την κάθε φωλιά με πλήρως ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο που χρησιμοποιείται διεθνώς, δακτυλιώνονταν στο έδαφος και τοποθετούνταν ξανά αμέσως στη φωλιά. Η διαδικασία διαρκούσε από 5 έως 15 λεπτά, αναλόγως του αριθμούς των νεοσσών που καταγράφονταν στις φωλιές. Στην δράση παράλληλα συμμετείχαν και συνέβαλαν οι περιβαλλοντολόγοι κ. Μαμάσης Διονύσης και Μαυραγάνης Λάμπρος, η κ. Καραγεώργου Ιωάννα (εθελόντρια ΦΔ.Λ/Μ-ΑΟ) και ο Μπαρδάκης Άγγελος.

Ο Φορέας Διαχείρισης οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τη ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου όπου χωρίς την παροχή τεχνικού προσωπικού αλλά και του καλαθοφόρου οχήματος δε θα ολοκληρώνονταν επιτυχώς η δράση. Το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ. Λουκανάρη Παντελή και κ. Λαλόπουλος Λάμπρος με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετείχαν ενεργά στις καταγραφές και συνέβαλαν τα μέγιστα για να στεφθεί επιτυχώς η δράση της ετήσιας δακτυλίωσης.

 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια