Προβλήματα προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε υγειονομική μονάδα

Ευχές από τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία "Απόστολος Λουκάς" | Νέα ...


Τις τελευταίες ημέρες δεχθήκαμε, σαν το κύριο Κοινωνικοσυνδικαλιστικό  Σωματείο ΑΜΕΑ Π.Ε.Αιτ/νίας Απόστολος Λουκάς, πλήθος παραπόνων από μέλη μας.όπου εμποδίζεται η πρόσβαση,και η στάθμευση των αναπηρικών οχημάτων τους(δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ), στα ιατρεία της 1ης ΤΟΜΥ Αγρινίου που βρίσκεται στην υπό πεζοδρόμηση οδό Πάνου Σούλου στο κέντρο του Αγρινίου.Ερώτημά μας είναι "Ο κινητικά ανάπηρος που έχει Ι.Χ. και δεν έχει συνοδό που θα παρκάρει?

Οι υπερήλικες ΑΜΕΑ?Οι μητέρες με τα μωρά και τα καροτσάκια?Δεν είμαστε αντίθετοι με τις πεζοδρομήσεις,όμως δεν έπρεπε να υπάρξει σχεδιασμός ένθεν και ένθεν, και μέριμνα,όταν πρόκειται να πεζοδρομηθεί οδός που υπάρχει  υγειονομική υπηρεσία ,που δέχεται πλήθος περιστατικών ?

Γιατί τοποθετήθηκε εκεί η 1η ΤΟΜΥ ,αφού ήταν προγραμματισμένη η πεζοδρόμηση?Γιατί δεν μεταφέρεται στο κτίριο του ΙΚΑ ,που υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ?Σύμφωνα με τον καθολικό σχεδιασμό και την σύμβαση των Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία άρθρο 2 νόμος 4074/2012,αναφέρει την εξάλειψη εμποδίων και κολυμάτων προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ,σε κτίρια,δρόμους,ιατρεία,σχολεία,υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης,και λοιπές εγκαταστάσεις.

Ο γενικός κανονισμός 1303/2013 άρθρο 7,αναφέρει΄ότι τα κράτη μέλη,της Ε.Ε,υποχρεούνται να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την  αποτροπή των διακρίσεων λόγω αναπηρίας,συμβάλοντας έτσι σε ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τους ΑΜΕΑ και για τους ηλικιωμένους.

Ο νέος οικοδομικός κανονισμός ΝΟΚ(Ν.4067/2012,άρθρο 26 παρ.4),επιβάλλει την διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια ,με χρήση συνάθροισης κοινού .Ως συνέπεια των παραπάνω όλες οι υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμες,στα άτομα με αναπηρία,υπόψιν της Εθνικής νομοθεσίας.

Παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα ,ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση,η εξυπηρέτηση  και η ασφάλεια των ατόμων με αναπηρίες,συνεργαζόμενοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με οποιοδήποτε τρόπο.Ευελπιστούμε  να λυθεί το πρόβλημα μας σύντομα.

                                          Με εκτίμηση για το Δ.Σ 

              η Πρόεδρος                                       η Γ.Γραμματέας
 Ελισάβετ Κρητικού-Καραμπούλη                Μαρία Γιαννούχου
Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.