ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

"Συμμαχία Πολιτών Αγρινίου " :Επισημάνσεις και προτάσεις για τις πεζοδρομήσεις στο Αγρίνιο




Οι πεζοδρομήσεις που εφαρμόστηκαν σε κεντρικούς οδούς της πόλης μας είναι ένα από τα θέματα που δικαίως απασχολούν την κοινωνία αφού επηρεάζουν άμεσα τόσο την ποιότητα της ζωής όλων μας όσο και την οικονομική – εμπορική δραστηριότητα.

Η «Συμμαχία Πολιτών» είναι ξεκάθαρα υπέρ της ιδέας των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης μας.

Πιστεύουμε, βάσει των δεδομένων από άλλες πόλεις όπου εφαρμόστηκε κάτι αντίστοιχο, ότι αν σχεδιαστούν και εφαρμοστούν σωστά με τις αναγκαίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτέρες συνθήκες της πόλης μας (ρυμοτομία κλπ) μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα όπως:
ασφαλέστερη και πιο άνετη μετακίνηση των πεζών και των ΑΜΕΑ
αύξηση και πιο ασφαλής μετακίνηση με ποδήλατο
αύξηση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης
ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσα από την ανάδειξη των ιστορικής αξίας κτηρίων
μείωση της ρύπανσης στο κέντρο της πόλης και βελτίωση του μικροκλίματος
Οφείλουμε όμως-θέλοντας να βοηθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα-να καταθέσουμε τις παρακάτω επισημάνσεις – προτάσεις:
Α. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πεζοδρομήσεις γίνονται τις πιο πολλές φορές αντιληπτά στην πράξη. Επομένως θα πρέπει να υπάρχει ειδική ομάδα του Δήμου Αγρινίου που να αξιολογεί καθημερινά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, λαμβάνοντας υπόψη και τις βάσιμες ενστάσεις των πολιτών, ώστε μετά από ένα εύλογο διάστημα να κάνει διορθωτικές κινήσεις.
Β. Οι πεζοδρομήσεις δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης πολύ περισσότερων χώρων στάθμευσης κοντά στο κέντρο, ένας τομέας που ειδικά η πόλη μας υστερεί. Επομένως είναι απολύτως αναγκαίο η εφαρμογή των πεζοδρομήσεων να συνοδευτεί με τη δημιουργία νέων χωρών στάθμευσης για τετράτροχα και δίτροχα.
Γ. Δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι όποιες αλλαγές αν δεν αλλάξουν οι συνήθειες και η νοοτροπία των συμπολιτών μας σε σχέση με την χρήση του αυτοκινήτου μέσα στην πόλη, κάτι που μπορεί να γίνει μέσα από τη δυνατότητα χρήσης άλλων μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο. Είναι επομένως αναγκαία η δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά και η εγκατάσταση των ηλεκτρικών ποδηλάτων που έρχεται σύντομα.
Δ. Όταν διαπιστώνεται στην πράξη ότι ορισμένες από τις πεζοδρομήσεις δημιουργούν προβλήματα πολύ μεγαλύτερα από όσα θετικά έχουν, αποτελεί ένδειξη σύνεσης και πολιτικής ωριμότητας από τη Δημοτική Αρχή να μπορεί να αλλάζει αποφάσεις και να εξετάζει και άλλες εναλλακτικές μορφές παρεμβάσεων, όπως τη μετατροπή κάποιων οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας όπου μπορούν να κινούνται οχήματα με χαμηλή ταχύτητα (έως 30 Km/h) αλλά οι πεζοί και τα ΑΜΕΑ έχουν προτεραιότητα. Για παράδειγμα η οδός Βότση που η πεζοδρόμηση της δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα θα μπορούσε να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας.
Ε. Η εφαρμογή των πεζοδρομήσεων χωρίς προβλήματα εξαρτάται άμεσα από την κατανόηση και αποδοχή των αλλαγών από τους πολίτες όπου σημαντικό ρόλο παίζει το επίπεδο της ενημέρωσης που έχουν.
Γι’ αυτό θα έπρεπε πολύ πριν εφαρμοστούν οι πεζοδρομήσεις να είχε προηγηθεί μια καμπάνια ενημέρωσης του Δήμου Αγρινίου για τα οφέλη και τις θετικές συνέπειες που έχουν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Προτείνουμε προς τον Δήμαρχο Αγρινίου αυτή η ενημερωτική καμπάνια να γίνει έστω και τώρα.
ΣΤ. Τέλος πιστεύουμε ότι οι πεζοδρομήσεις που έγιναν και αυτές που προβλέπονται αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξει η πόλη μας την σύγχρονη ιστορία της. Αυτό μπορεί να γίνει αν συνοδευτούν με έργα ανακαίνισης και ανάδειξης των ιστορικών κτηρίων που υπάρχουν στο κέντρο της, αλλά και της ιστορίας τους.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: νοτίως της κεντρικής πλατείας υπάρχει μια συνεχόμενη διαδρομή από κτήρια που καθένα από αυτά μας «μιλάει» για ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης: καπναποθήκες Ηλίου, παλαιό ηλεκτρικό εργοστάσιο φωτισμού (στεγάζει το ΣΔΕ Αγρινίου), παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός, καπναποθήκες Παπαπέτρου,  συγκρότημα καπναποθηκών Παπαστράτου, αρχοντικό Ξυνόπουλου (στεγάζει τη ΔΕΗ), κτήριο τράπεζας Alpha, 4ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, καπναποθήκες Καμποσιώρα (στεγάζει το ΤΕΕ), κτήριο Εθνικής Τραπέζης, κτήριο Τραπέζης Ελλάδας (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).
Μέσα από την ιστορία κάθε κτηρίου ξεδιπλώνεται ανάγλυφα η ιστορία του τόπου μας. Αξίζει να τη γνωρίσουμε.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια