ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αυτά είναι τα νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Χαρδαλιάς: Ποιοι και που πρέπει να φοράνε μάσκες από Δευτέρα ...

Το δίδυμο της ενημέρωσης για τις εξελίξεις του κορονοϊού στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα εκτάκτως. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Από το υπουργείο Υγείας επέστρεψε η ενημέρωση των πολιτών την Τρίτη (4/8), έπειτα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάτι που προκάλεσε ανησυχία στην κυβέρνηση και στους ειδικούς, ενώ σήμερα έχουν καταγραφεί 121 νέα κρούσματα.

Ακούστε τώρα ζωντανά τον aerasfm στους 99.5!!

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε αρχικά ότι «αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει» και συμπλήρωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν. Η αύξηση των κρουσμάτων δεν πιέζει ακόμα το σύστημα υγείας».

«Λάβαμε όλα τα μέτρα στις πύλες εισόδου και όπου χρειάστηκε τις κλείσαμε χωρίς να υπολογίσουμε τις υπόλοιπες συνέπειες με μόνο γνώμονα τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέχεια ανακοίνωσε πως:

Απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, ενώ από τη Δευτέρα θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο.

Από την Κυριακή 16/8 όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε 7ημερη κατοίκον απομόνωση.

Παρατείνεται το όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου.

Το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα διασκέδασης θα ορίζονται με βάση την περιοχή.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους γραφείων που υπάρχει επαφή με το κοινό, ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ νοσοκομεία, φαρμακεία, κομμωτήρια, στους ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο. Σύσταση για χρήση μάσκας στις σκάλες και σε χώρους όπου δεν μπορούν να υπάρχουν ασφαλείς αποστάσεις.

«Για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα θεωρούνταν πρότυπο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Τώρα όμως αυξάνεται και εκεί κατακόρυφα ο αριθμός των κρουσμάτων. Οι αρχές αντιδρούν με νέα περιοριστικά μέτρα. Όταν εμφανίζεται στην τηλεόραση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς δεν πρόκειται συνήθως για καλή είδηση. Όταν […] εμφανίζεται μάλιστα με μάσκα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τότε οι τηλεθεατές γνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι σοβαρή» σημειώνει.

[…] Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση είναι πλέον υψηλότερος απ’ ότι στο τέλος του lockdown στις αρχές Μαΐου. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση στην εντεινόμενη χαλαρότητα των νέων κυρίως ανθρώπων. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά μολύνσεων. Και η θνητότητα βρίσκεται […] σε χαμηλότερα επίπεδα απ΄ ότι για παράδειγμα στη Γερμανία» επισημαίνει το δημοσίευμα που αναφέρεται στη συνέχεια στα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από το Σαββατοκύριακο.

Στον εισαγγελέα αναρτήσεις για τη μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό
Με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση.

Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού: «Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας.

Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει την δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι: «Τον Αύγουστο το πρόβλημα θα κορυφωθεί»
Τον μήνα που το πρόβλημα με τον κορονοϊό θα κορυφωθεί θεωρεί τον Αύγουστο ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων».

Παράλληλα ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα.

«Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται» είπε.

Μάσκα όχι στο πηγούνι
Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος.

Όπως είπε αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα, γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.

Γιατί μπήκε χρήση της μάσκας και στο κατάστρωμα των πλοίων
Όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου.

Τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον 15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους, αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όπως ο ίδιος ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση.

Επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία.

πηγή : newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια