Υπόμνημα για το «Κληροδότημα – Αρχοντικό Δημ. » στο Καινούργιο»

Αναλυτικά όπως το υπόμνημα

ΠΡΟΣ
Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
κ. Κοσμά
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Ι. Π. Μεσολογγίου  –  Τ.Κ. 302 00
Τηλ. (26310) 22 421 / 22 322, Fax. 28 701 – http: www.imaa.gr
e-mail: imaa@otenet.gr,  agkosmas@otenet.gr
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ:
1) ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
2) ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
-Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών
Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας
Κολωνού 2 και Πειραιώς, Αθήνα 104 37
e-mail: gramd10@2018.syzefxis.gov.gr
Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών
Κολωνού 2 και Πειραιώς, Αθήνα 104 37
e-mail: klirodot@gspp.gr
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΘΕΜΑ: «Κληροδότημα – Αρχοντικό Δημ. Καραβασίλη στο Καινούργιο, Τριχωνίδας Aiτωλ/νίας»
Σεβασμιότατε
Σας κάνουμε γνωστό ότι, ο συγχωριανός μας, αείμνηστος Δημ Καραβασίλης, δώρισε για κοινωφελή σκοπό οικόπεδο μετά οικίας στην εκκλησία. Η ιδιωτική του περιουσία, που διέθεσε για κοινωφελή σκοπό, βρίσκεται στο κέντρο της Κωμόπολης του Καινουργίου ΔΕ Θεστιέων, του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου (ενορία του Αγ. Δημητρίου). Από όσο γνωρίζουμε, η δωρηθείσα περιουσία θα ανήκει, στη κυριότητα της εκκλησίας, σύμφωνα με την διαθήκη του, μετά θάνατο των  δύο ανιψιών του.
Παρά του ότι έχουν παρέλθει πάνω από 20 χρόνια, που το οίκημα αυτό, είναι ερμητικά κλειστό, εκτεθειμένο σε «σύληση», κανένας δεν γνωρίζει, με βεβαιότητα, ποιο το καθεστώς κυριότητάς του, αφού κανείς αρμόδιος δεν έχει ενεργοποιηθεί για την διαλεύκανση του όλου θέματος και ενεργοποίηση της διαθήκης για κοινωνική ωφέλεια.
Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι το κτήριο έχει υποστεί φυσιολογικές φθορές, τόσο στο φέροντα οργανισμό, όσο και στα εξωτερικά επιχρίσματα αυτού. Πολλά δε σημεία, έχουν γίνει επικίνδυνα, για τους καθημερινά περιδιαβαίνοντας κατοίκους και μαθητές, επί του πεζοδρομίου, έμπροσθεν της οικίας. Εγκυμονώντας κινδύνους ατυχήματος, από πιθανή αποκόλληση διαφόρων δομικών και άλλων μεταλλικών υλικών. 
Στο εγκαταλελειμμένο Αρχοντικό Δημ. Καραβασίλη, κανένας δεν γνωρίζει, αν υπήρχαν ή υπάρχουν ιστορικά-θρησκευτικά κειμήλια κ.α. τιμαλφή αντικείμενα, που ανήκαν στην οικογένεια και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται, πλέον ως δημόσια περιουσία, εν προκειμένου στην εκκλησία, κατ’ επέκταση για τους κοινωνικούς σκοπούς της δωρεάς. 
 Δεν επιτρέπεται ένα τόσο χρήσιμο δημόσιο κτήριο να έχει μετατραπεί σε εστία εναπόθεσης σκουπιδιών, και να φωλιάζουν διάφορα πτηνά και ερπετά, σε βάρος της δημόσιας υγιεινής των κατοίκων.
Πάνδημο είναι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για την αξιοποιήσει της δωρεάς - του αρχοντικού Δημ. Καραβασίλη στο Καινούργιο - για δημόσια χρήση, βασικά υπέρ των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, των οικονομικά αδυνάτων και ανήμπορων όπως επιθυμούσε ο διαθέτης.
Εμείς οι ενεργοί πολίτες του Καινουργίου πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, από κάθε αρμόδιο, που σχετίζεται με την εν λόγω δωρεά.
Η λήθη και η εγκατάλειψη και η μη αξιοποίησή του, θεωρούμε ότι δεν είναι η καλύτερη αντιμετώπισε ενός ευπατρίδη που δώρισε το σπίτι του για το κοινό καλό, θεωρώντας ότι η εκκλησία, κατά τον δωρητή θα υλοποιούσε την επιθυμία του. 
Ευελπιστούμε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει, ανάλογα και τις κρατικές υπηρεσίες διότι, όπως συνάγεται εκ των αναφερομένων, είναι δημόσια περιουσία και πρέπει να διασφαλιστεί. Είναι πολύτιμο και  χρήσιμο κτήριο σε μια κωμόπολη, με πάνω από 6000 κατοίκων και με όλες τις κοινωνικές αντιθέσεις και ανάγκες που παράγει δυστυχώς ο σύγχρονος κόσμος.
Παράλληλα το θέμα αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη απασχολήσει και την τοπική Κοινότητα Καινουργίου, όπως και το Δήμο Αγρινίου, και ως φόρο τιμής σε εκείνο που άφησε την τοπική του περιουσία για το κοινό καλό.
Ας ασχοληθούν και λίγο οι αρμόδιοι με την ξεχασμένη δημόσια περιουσία του χωριού μας και να μην επιτρέψουν στο τέρας της γραφειοκρατίας, να αφήσει το κτήριο αυτό να κατεδαφιστεί. 
Εμείς, ως ενεργοί πολίτες, θα συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί το ψάξαμε, αν βέβαια μας ζητηθεί... το κτήριο να αξιοποιηθεί για δημόσια χρήση και ιδιαίτερα να φιλοξενεί τα γερόντια και τις γερόντησες του Καινουργίου, όπως επιθυμούσε ο αείμνηστος Δημήτριος Καραβασίλης.

Παρακαλούμε, όπως πράξετε τα δέοντα για το κοινό καλό, ώστε  να αξιοποιηθεί το κτήριο της δωρεάς, για κοινωνική χρήση;

Με εκτίμηση
Κώστας (Τάκης) Διον. Κορδάτος
[Συντονιστής τοπικής αυτoδιοικητικής κίνησης πολιτών]
Καθηγητής, Μηχανολόγος του ΕΠΑΛ Καινουργίου

Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.