ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αξιοπιστία & Προοπτική Θέρμου : Περί πάγιας προκαταβολής των προέδρων των Κοινοτήτων

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου | Νέα από το Αγρίνιο και την  Αιτωλοακαρνανία-AgrinioLike

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των παρατηρούμενων δυσλειτουργιών στους ΟΤΑ και  προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική η τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις τις οποίες είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει η κάθε δημοτική αρχή.

Μία τέτοια Υπουργική Αποφαση υπογράφτηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B’ 3440/11.09.2019, απόφαση η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, να διαχειρίζονται σε έκτακτες καταστάσεις, κατά το δοκούν κι ανάλογα με τον πληθυσμό τους το ποσό των 1.000 Ευρώ (για Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό λιγότερο από 300 κατοίκους)  ή 2.000 Ευρώ (για Τοπικές Κοινότητες με πληθυσμό από 301 - 2.000 κατοίκους).

Είναι μία σωστή απόφαση, που παρέχει μια μικρή ανεξαρτησία στις Τοπικές Κοινότητες, που ασφυκτιούν στα γραφειοκρατικά γρανάζια της βεβαιωμένα ατελέσφορης δημοτικής αρχής.
Κι ενώ όλοι περιμέναμε πως η δημοτική αρχή, όχι μόνο θα χαιρέτιζε την απόφαση αυτή αλλά και θα την εφήρμοζε άμεσα, όπως είχε άλλωστε και την εκ του Νόμου υποχρέωση, η δημοτική αρχή του Δήμου Θέρμου, ούτε του Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ενημέρωσε, ούτε τα χρήματα που εδώ κι ένα κοντολογίς χρόνο δικαιούνταν τους χορήγησε.

Το χειρότερο δε είναι ότι κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, κωλυσιέργησε αναιτιολόγητα την χορήγηση της Πάγιας αυτής προκαταβολής και σε Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητας που την ζήτησε και ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή (Αρ. Απόφασης 77/2019 της 18ης/10/2019). Ο συγκεκριμμένος Πρόεδρος, αναγκάστηκε να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για την δικαίωσή του. Αλλά και μετά την δικαίωσή του και πάλι καθυστέρησε η ανάρτηση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ της υπ΄αρ. 133/2020 απόφασης ΑΔΑ: ΩΔΗΒΩΡΑ-ΣΛΚ που παρέχει πλέον τη δυνατότητα λήψης της Πάγιας Προκαταβολής απ΄όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Μήπως η δημοτική αρχή θέλοντας να επιβάλλει τον πλήρη έλεγχο (ο λόγος είναι πασιφανής) επί πάντων, δεν εφαρμόζει τον Νόμο και θέλει τους Προέδρους επαίτες αυτών που δικαιούνται;
Κύριοι της διοίκησης του Δήμου, οι βαθύτατα δημοκρατικές καταβολές των δημοτών μας και η υπευθυνότητα των αιρετών που δεν φέρονται αποφασισμένοι να απεμπολίσουν τα δικαιώματά τους, είναι η ασπίδα προστασίας της σκληρά δοκιμαζόμενης περιοχής μας.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση του Δήμου, να εφαρμόζει άμεσα την ισχύουσα Νομοθεσία και να μην δημιουργεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εκ του Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια