ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο :Γιορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου


 Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, εορτή του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος  Δημητρίου του Μυροβλύτου, πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Την Κυριακή το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, θα ψαλλούν τα εγκώμια εμπρός στην εικόνα του Αγίου Δημητρίου, ενώ στο τέλος θα γίνει χρήση με Μύρο από το λείψανο του Αγίου και με Μεγάλο ευχέλαιο.

Την  Δευτέρα το πρωί και ώρα 7.30 θα γίνει υποδοχή τον Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, ο οποίος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της Δευτέρας ώρα 6 θα τελεσθεί η Ιερά παράκληση. Όλη την ημέρα της εορτής, ο Ναός θα παραμείνει ανοικτός για προσκύνημα.

Ο Άγιος Δημήτριος

Έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν έπαρχος της Θεσσαλονίκης και δούκας της Μακεδονίας, παράλληλα όμως ήταν και κατηχητής σε νέους, τους οποίους συχνά συγκέντρωνε και τους μιλούσε για την αλήθεια του Χριστού.

Κατηγορήθηκε από άλλους στρατηγούς για τη χριστιανική του πίστη, τη στήριξη των Χριστιανών και την όλη στάση του υπέρ του Χριστιανισμού και οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο δια λογχισμού. Ακόμη και στα φρικτά βασανιστήρια τα οποία προηγήθηκαν του μαρτυρίου του, δεν κλονίστηκε και δε δείλιασε, ούτε και συμβιβάστηκε με καμιά εξουσία, παρά ομολόγησε την πίστη του με το μαρτυρικό θάνατό του.

Πριν το μαρτύριό του, ευλόγησε το νεαρό μαθητή του Νέστορα, ο οποίος νίκησε σε πάλη το γιγαντόσωμο πολεμιστή Λυαίο, φωνάζοντας «Ζήτω ο Θεός του Δημητρίου!»

Η θυσία του Αγίου Δημητρίου, αποδεικνύει και επαληθεύει και αυτή το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός δεν εδραιώθηκε με πόλεμο, μαχαίρια ή σπαθιά, παρά με το αίμα των μαρτύρων.  Άλλωστε μόνο για τους 3 πρώτους αιώνες  μετά Χριστόν, η Εκκλησία απαριθμεί 11 εκατομμύρια επώνυμους μάρτυρες.

Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου είναι άπειρα, όπως επί παραδείγματι το μύρο, το οποίο αναβλύζει από το σεπτό λείψανό του (γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται και Μυροβλύτης) ή η θαυματουργή προστασία του στη Θεσσαλονίκη, κατά την πολιορκία της πόλεως από τους Αβάρους στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ.  Επίσης ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη, με την τέλεση δοξολογίας την ίδια ημέρα στον, αφιερωμένο στον Άγιο, Ναό. Πολυάριθμα είναι επίσης τα θαύματά του στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μαρτύρησε και είναι πολιούχος της, προστατεύοντάς την από δύσκολες περιστάσεις, όπως από σεισμούς, πυρκαγιές, επιδρομές και λιμούς.

Ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε και ο πρώτος προστάτης του Αγρινίου: ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη ενορία των Χριστιανών Ελλήνων στο τότε Βραχώρι, από το 1664.

Γι΄αυτό μάλιστα, εις τον προαύλιο χώρο του, φιλοξενούσε το κοιμητήριο των Ελλήνων μέχρι το 1949.

 “Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε στον εσπερινό την παραμονή της εορτής του καθώς και στη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του, για να συμπροσευχηθούμε στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο και να του ζητήσουμε να συνεχίσει να προστατεύει την πατρίδα μας από όλους τους σύγχρονους κινδύνους που αντιμετωπίζει” αναφέρει η ανακοίνωση-πρόσκληση του Ιερού Ναού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια