ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Lockdown για τρεις εβδομάδες,τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

 Lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα» υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία.

Ανοιχτά μένουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής

Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.


Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε –ερωτηθείς σχετικά και αναφερόμενος στις τελευταίες ημέρες- ότι «για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αύξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αρχίσουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας».


«Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες. Κάτι άλλαξε».


«Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία»

Ερωτηθείς για τα σχολεία, είπε ότι πρέπει να κλείσουν τελευταία. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά, ενώ εκτιμήθηκε ότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.


Σε ερώτηση για τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επετεύχθη να μην υπάρχει μετάδοση του ιού από επισκέπτες σε τοπικές κοινωνίες. Είπε επίσης ότι είναι αυτονόητη η σύσταση των επιστημόνων για ενίσχυση των μέσων μεταφοράς, προσθέτοντας «το πώς θα το κάνουμε, είναι ευθύνη της κυβέρνησης».


lockdown-gia-treis-evdomades-anakoinose-o-prothypoyrgos1

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

«Κανονικότητα με κανόνες»

Δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν. «Το ζήτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε πιο σοφοί» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών. Αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες».


Αναστολή εργασίας: 800 ευρώ αντί για 534 τον Νοέμβριο

Αναφερόμενος σε μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, στάθηκε σε τρία εξ αυτών.


Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.

Επεκτείνοται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, για να καταδείξει ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα.

Υπογράμμισε ότι «θέλουμε τους πολίτες συμμάχους» και σημείωσε ότι δίνεται έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα» πρόσθεσε.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε εκείνους που αμφισβητούν την ανάγκη λήψης μέτρων. «Υπάρχουν διαφόρων ειδών αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι που λένε “δεν υπάρχει κορωνοϊός“. Μια βόλτα τα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» σχολίασε.

πηγή :kathimerini.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια