ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Μηδενικό ενοίκιο και τον Μάρτιο δρομολογεί η κυβέρνηση για εστίαση και τουρισμό

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και του πολιτισμού οι οποίες και τον Μάρτιο θα απαλλαγούν από την καταβολή ενοικίου. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων, όπως άφησε χθες να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά και την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα παραμείνει μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή τον Φεβρουάριο.

Σε μία προσπάθεια λοιπόν τόνωσης των εν λόγω επιχειρήσεων η κυβέρνηση θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και τις  επιχειρήσεις του τουρισμού από την πληρωμή ενοικίου για ένα τρίμηνο. Ταυτόχρονα θα μπορέσουν να ενταχθούν και στην έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία δεν θα συνδέεται με την Πέμπτη έτσι ώστε να απομειώνεται το ποσό που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στις ανωτέρω επιχειρήσεις θα πληρώνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. 

Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για τα μηδενικά ενοίκια κατά 80% του αρχικού μισθώματος από το κράτος. Δηλαδή για ενοίκιο 2.000 ευρώ που δεν θα καταβληθεί τον Μάρτιο θα λάβουν από το κράτος 1.600 ευρώ, ποσό που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και το οποίο είναι αφορολόγητο δεν συμψηφίζεται και είναι  ακατάσχετο. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του αρχικού μισθώματος.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα συνεχίσει την στήριξη και των ανοιχτών πληττόμενων επιχειρήσεων. Θα συνεχίσουν να έχουν μείωση ενοικίου κατά 40%, ενώ οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν με το 50% των απωλειών. Για ενοίκιο 800 ευρώ θα εισπράξουν από τον ενοικιαστή 480 ευρώ και από το κράτος 160 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών των ιδιοκτητών που δεν έχουν αποζημιωθεί για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ενώ εντός του Φεβρουαρίου, θα καταβληθεί προσπάθεια να αποζημιωθούν τόσο για τα κουρεμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου αλλά και του Ιανουαρίου. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για τα μηδενικά ενοίκια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Πηγή: Capital.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια