Αγρίνιο :Απατεώνας προσπάθησε να εξαπατήσει τηλεφωνικά επαγγελματία

 Νέα απόπειρα εξαπάτησης γνωστού επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σημειώθηκε χθες πρωινό Σαββάτου.

Όπως ανέφερε στο kainourgiopress ο επαγγελματίας(υποψήφιο θύμα), δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, από άγνωστο σε αυτόν νούμερο και στην συνέχεια ο καλών ισχυρίστηκε ότι είναι πολύ γνωστός επαγγελματίας του Αγρινίου και χρειάζεται άμεσα την παροχή υπηρεσιών στην επιχείρησή του.

Ο απατεώνας (όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια) επέμενε (ενοχλητικά)να προκαταβάλει το ποσό του κόστους των εργασιών, ζητώντας τον αριθμό της χρεωστικής του κάρτας για να μεταφέρει τα χρήματα,καθώς τις επόμενες ημέρες θα απουσίαζε εκτός της πόλης και δεν ήθελε οικονομικές εκκρεμότητες.

Ο επαγγελματίας του είπε να επικοινωνήσουν εκ'νέου το απόγευμα καθώς δεν είχε μαζί του την κάρτα ,όπως και έγινε.Η όλη συμπεριφορά του απατεώνα όμως κίνησε τις υποψίες του επαγγελματία ,ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τον πραγματικό "υποτιθέμενο πελάτη".

Όπως ήταν φυσικό ο επαγγελματίας αρνήθηκε την οποιαδήποτε επικοινωνία και μάλιστα όπως του ανέφερε δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιούσαν το όνομά του για να εξαπατήσουν κόσμο.

Το απόγευμα όντως ο θρασύτατος απατεώνας επικοινώνησε ,αλλά όταν το υποψήφιο θύμα τον στρίμωξε (στις λεπτομέρειες) έκλεισε διαπαντός το τηλέφωνο και εξαφανίστηκε.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Αναλυτικά η ειδικές συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ

Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.