Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου


 Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το κεφαλαιώδες θέμα που σχετίζεται με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην περιοχή μας, και ειδικότερα με το ζήτημα του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, διαπιστώνει ότι για πολλοστή φορά γινόμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Γινόμαστε, δηλαδή, μάρτυρες μιας μεθοδευμένης και με εναλλασσόμενους κύκλους προσπάθειας για απαξίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία από διάφορους φορείς, οι οποίοι είτε αναφέρονται στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα είτε σε εξωπανεπιστημιακά κέντρα που εμφορούνται από τοπικιστικά κίνητρα είτε στην ίδια την κεντρική εξουσία.

Την κεντρική εξουσία που, ανεξαρτήτως των πολιτικών κομμάτων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας, εμφορείται από μια νοοτροπία και πρακτική που έχει ως κύριο συστατικό του σχεδιασμού, και κάθε τόσο του επανασχεδιασμού, της χωρικής κατανομής των τμημάτων, των σχολών και των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, κριτήρια που υπηρετούν διάφορες σκοπιμότητες και συγκυρίες της στιγμής, αντί αυτό να γίνεται στη βάση  ενός συνεκτικού μακρόπνοου σχεδιασμού σε επίπεδο χώρας που θα εδράζεται στη βάση των αναπτυξιακών αναγκών της και στα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και που δεν θα τροποποιείται κάθε τόσο με στόχους αλλότριους από αυτούς που πρέπει να υπηρετεί ο σχεδιασμός αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η επίδραση όλων αυτών των στοιχείων, είτε από κοινού είτε και ένα – ένα και εκ περιτροπής κάθε φορά, έχουν ως κοινή συνισταμένη την ίδια κατάληξη, δηλαδή την απαξίωση του εγχειρήματος για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξωση της Αιτωλοακαρνανίας από τον χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Εξεταζόμενων μάλιστα των επιμέρους αναπτυξιακών προοπτικών της επιμέρους περιοχής του Δήμου Θέρμου, η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο αποτελεί βασικό υποβοηθητικό παράγοντα ανάπτυξης. Ενός είδους ανάπτυξης που θα στηρίζεται στους δύο κύριους πυλώνες που διαθέτει το Θέρμο και η ενδοχώρα του, δηλαδή στο σπάνιο φυσικό κάλλος και στον ιδιαίτερης σημασίας πολιτισμικό πλούτο.

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, εκφράζοντας από κοινού με τους φορείς και με την κοινωνία την πρόδηλη αγωνία και αγανάκτησή μας για το ζήτημα αυτό, 

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ με τις προσπάθειες όλων των φορέων του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας για περαιτέρω αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας.

2. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την πλήρη διαφωνία μας με την πρόσφατη πρόταση «Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», η οποία στοχεύει στη διάλυση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

3. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τη σταθερή και διαχρονική συγκεντρωτική λογική και πρακτική της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των πανεπιστημιακών  τμημάτων στην πόλη της Πάτρας.

4. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Πανεπιστημιακού Τμήματος από το Αγρίνιο.

5. ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΑ:

α) Την απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών για τα Τμήματα του Αγρινίου που θα κατατεθεί σε διαβούλευση και θα υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας.

β) Την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος.

γ) Την άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής.

6. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

7. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σε τελική ανάλυση αυτό που από χρόνια δικαιούται το Αγρίνιο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, και σύνολη η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, μια περιοχή με πολλαπλά θέλγητρα και συνάμα από τις πιο αδικημένες. Διεκδικούμε την ισότιμη μεταχείρισή της αναφορικά με την κατανομή των ιδρυμάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. 

ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ.

Θέρμο, 27 - 02 -2021


Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.