Το ΓΕ.Λ Παραβόλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα την κοινωνική ένταξη (Social Inclusion)

 

Το Γενικό Λύκειο Παραβόλας, προσηλωμένο σταθερά στο στόχο του για τη διεύρυνση των μαθησιακών οριζόντων τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα την κοινωνική ένταξη (Social Inclusion)  και τίτλο προγράμματος  Hold Everyone Together (ΗΕΤ) για την τρέχουσα διετία 2020-2022. Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Πολωνία και η Ελλάδα. 

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό  

-η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργούς  συμμετοχής των μαθητών μας, ως μελλοντικών πολιτών

-η ενσωμάτωση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών και διαπροσωπικών ικανοτήτων των μαθητών μας, η ανάδειξη διαφορετικών τρόπων σκέψης και μάθησης, η ενθάρρυνση για συνεργασία με τους άλλους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, η καλλιέργεια καλύτερης κοινωνικής γλώσσας και σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και βελτίωση της γλωσσομάθειας των μαθητών

Παράλληλα, θεωρούμε ότι όλοι οι μαθητές μας, αλλά κυρίως οι μαθητές που είναι πιο ευάλωτοι στον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω διαφόρων παραγόντων (φτωχό περιβάλλον σε ερεθίσματα, ανέχεια, μαθησιακές δυσκολίες, κ.ά) θα βοηθηθούν από το πρόγραμμα στο να  αποκτήσουν νέες εμπειρίες και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους

Ανάμεσα στις πολλές δράσεις του σχεδίου περιλαμβάνονται και δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν στις πέντε χώρες – εταίρους, με συμμετοχή τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών από όλα τα σχολεία.

 Λόγω της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του Covid -19, οι δράσεις του σχεδίου έχουν αρχίσει ήδη να υλοποιούνται  μέσω διαδικτύου, με χρήση της πλατφόρμας Εtwinning  αλλά και με μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη κινητικότητα, η οποία είχε προγραμματιστεί στο Erasmus+ πρόγραμμά μας, πραγματοποιήθηκε το πρόσφατο τριήμερο (17.2.2021 -19.2.2021) και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. 

Η διοργανώτρια χώρα  της εικονικής κινητικότητας αυτή τη φορά ήταν η  Ρουμανία (virtual mobility). Αφορούσε μόνο καθηγητές αλλά ήταν εφικτή και η συμμετοχή των μαθητών. Η Ρουμανία είχε καταρτίσει για την τριήμερη συνάντηση ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ενημερωτικό πρόγραμμα με σημαντικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και παρουσιάσεις με ενεργή συμμετοχή όλων των σχολείων εταίρων .

Συγκεκριμένα, η 1η ημέρα της εικονικής κινητικότητας, ξεκίνησε με την παρουσίαση του σχολείου υποδοχής και του εκπαιδευτικού συστήματος της Ρουμανίας. Στη συνέχεια, η κάθε χώρα-εταίρος παρουσίασε τη χώρα, τον πολιτισμό, το εκπαιδευτικό σύστημα και το σχολείο υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε από την ομάδα του σχολείου μας παρουσίαση με:

γενικές πληροφορίες της χώρας μας

το εκπαιδευτικό μας σύστημα, 

το σχολείο μας (εκπαιδευτικό προσωπικό, μαθητές, υποδομές)

τις δράσεις του σχολείου μας

η περιοχή μας

και ένα σύντομο βίντεο, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση: https://youtu.be/CvnqdSaOvVg. 

Τέλος, παρουσιάστηκε από τη ρουμάνικη ομάδα η έννοια και η σημασία της “κοινωνικής ένταξης”, η οποία είναι και το θέμα του προγράμματος Erasmus+ το οποίο υλοποιούμε.

Τη 2η ημέρα ο Σέρβος εκπαιδευτικός, ο οποίος είναι και πρεσβευτής Etwinning, παρουσίασε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στη συνέχεια, η Ρουμανία παρουσίασε εργαλεία & υπηρεσίες που συνιστούν αυτό που σήμερα αποδίδεται ως «Web 2.0». Τέλος παρουσιάστηκε η σημασία του ‘Ψηφιακού Εγγραματισμού’ από εκπαιδευτικό - ειδικό (life coach) από τη Ρουμανία.

Η 3η και η τελευταία ημέρα της εικονικής συνάντησης, επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και μεθόδους κοινωνικής ένταξης των μαθητών μας καθώς και τις δράσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα το  κάθε σχολείο εταίρος. Έπειτα πραγματοποιήθηκε workshop για το ρόλο και τη σημασία που έχουν οι εκπαιδευτικοί για την κοινωνική ένταξη .

Τέλος, συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες, στο πλαίσιο του προγράμματος, και συγκεκριμένα, η δημιουργία logo και poster από κάθε χώρα, η επιλογή μέσω ψηφοφορίας του επίσημου logo για το πρόγραμμά μας και ο προγραμματισμός της επόμενης κινητικότητας στην Πολωνία.

Μετά από τρεις ημέρες εξαντλητικών αλλά απολαυστικών συναντήσεων, συνειδητοποιήσαμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να δουλεύεις με μια όμορφη ομάδα.

Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λυκείου, είμαστε έτοιμοι για τη νέα πρόκληση, στοχεύοντας να αποκομίσουμε πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Εμπειρίες που είμαστε αποφασισμένοι να μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους αφού πιστεύουμε ότι εκπαίδευση χωρίς εξωστρέφεια, αλληλεπίδραση και δημιουργία δεν νοείται!

Η Δ/ντρια του ΓΕ.Λ Παραβόλας 

Τίγκα Ούλλα


Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.