ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

H ΔΡΩ - Κίνηση Πολιτών ζητάει Σήμανση του μιναρέ Μεγάλης Χώρας

Η ΔΡΩ-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση  του 1821, με επιστολή της καλεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και τον Δήμο Αγρινίου να προχωρήσουν στην τοποθέτηση επεξηγηματικής πινακίδας (με σύντομο ενημερωτικό κείμενο) στα κατάλοιπα του μιναρέ της Μεγάλης Χώρας. 

Το συγκεκριμένο κτίσμα είναι το μόνο οθωμανικό στην περιοχή και (πέραν των εργασιών συντήρησης και υποστήλωσης που χρειάζεται) στερείται υποτυπώδους τεκμηρίωσης για όποιον θελήσει να το επισκεφθεί. Σε αντίθεση με την περιοχή μας, σε όλη την Ελλάδα τα οθωμανικά κτίρια είναι συντηρημένα και προβεβλημένα και αποτελούν πηγή ιστορικής γνώσης και πόλο έλξης επισκεπτών. 

Ο μιναρές του Ζαπαντιού, αν και δεν σώζεται σήμερα το κτιριακό σύνολο στο οποίο υπαγόταν και ενδεχομένως δεν χαρακτηρίζεται από μοναδική αρχιτεκτονική αξία, δεν παύει να είναι το μοναδικό σωζόμενο κτίσμα της εποχής της τουρκοκρατίας στο Αγρίνιο και τη γύρω περιοχή. Ας το αναδείξουμε, προσφέροντας την προβλεπόμενη στοιχειώδη τεκμηρίωση in situ, σεβόμενοι τη μοναδικότητα, την ιστορικότητα και την σύνδεσή του με την επέτειο που γιορτάζεται φέτος σε όλη τη χώρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια