ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Αγρίνιο η πόλη της βροχής


Του Ανδρέα Σκαρτσάρη 
Πόσες φορές δεν λέμε ότι στο Αγρίνιο βρέχει και ξεχνάει να σταματήσει; Υπάρχει τρόπος αλήθεια να το εκμεταλλευτούμε; 

Ας δούμε ποια είναι η ζωή μιας σταγόνας βροχής. Το σίγουρο είναι ότι δεν φαίνεται πολύπλοκη. Το 50% διεισδύει στη γη, το 40% επιστρέφει στον αέρα και μόνο το 10%  ”κυλάει”. Όταν το μεγαλύτερο μέρος των των επιφανειών είναι αδιαπέραστο, η βροχή δυσκολεύεται να βρει το δρόμο της πίσω στο έδαφος και έτσι πηγαίνει στους υπονόμους οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να διαχειριστούν το επιπλέον νερό, με ότι συνέπειες προκύπτουν.
Υπάρχει τρόπος να εκμεταλλευτούμε αυτό το επιπλέον νερό;

Το πάρκο Clichy-Batignolles και το σχέδιο Parispluie θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι λύσεις που χρησιμοποιούνται δεν είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας αλλά κατά βάση απλές και αυτή φαίνεται τελικά πως είναι η καινοτομία.

Πράσινες στέγες με συλλέκτες βρόχινου νερού, διαπερατά μονοπάτια ποδηλασίας είναι δύο από αυτές τις λύσεις. Επίσης η δημιουργία πράσινης περιοχής -τύπου μικρού πάρκου-η οποία ταυτόχρονα θα επηρεάσει θετικά τη βιοποικιλότητα, θα ρίξει τη θερμοκρασία 2-3 βαθμούς στις γειτονικές περιοχές με αδιαπέραστες επιφάνειες(θυμηθείτε  τα καλοκαίρια στην πόλη μας) και θα κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή στην  πόλη, δημιουργώντας ένα χώρο κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μετατρέψεις το επιπλέον βρόχινο νερό σε πόρους. Με εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού όπως υπόγεια δοχεία και δεξαμενές κοντά σε πολυκατοικίες όπου το νερό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα, καθάρισμα και πλύσιμο. Στην προσπάθεια αυτή  μάλιστα μπορεί να συμμετέχουν σχολεία, παιδιά και ενήλικες, σχεδιάζοντας από κοινού την τέλεια λύση του έργου έτσι ώστε η νέα διάταξη και των σχολείων όχι μόνο να είναι βιώσιμη αλλά και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές χρήσεις όπως ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και κοινή χρήση των χώρων.

Ζούμε στην εποχή της καινοτομίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε απλές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που φαίνονται δύσκολες και μη επιθυμητές ,όπως είναι οι πάρα πολλές βροχές στην περιοχή μας. Και  όχι απλά να τις αντιμετωπίσουμε αλλά να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.

*πηγή eurocities.eu

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια