ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου :Ναι στις ΑΠΕ – Όχι στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής


«Από της Τρίκορφης Βαράσοβας, τα ύψη σαν από πύργου δώμα, δέσποινα η Σελήνη, στα ολόστρωτα νερά την όψη της θα σκύψει» (Κωστής Παλαμάς)

Η  εξαντλητική χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την κλιματική αλλαγή, έχουν στρέψει τις σύγχρονες κοινωνίες σε αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει  ως αναγκαία συνθήκη. 

Κυρίαρχη θέση στις ΑΠΕ, ιδίως σε μια χώρα με τα γεωγραφικά, μορφολογικά  και κλιματικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, κατέχει η Αιολική Ενέργεια. Η αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη λύση στο ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Βέβαια, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Πάρκων αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν  μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ενός Αιολικού Πάρκου που προκαλεί μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη έκδοση από την ΡΑΕ Βεβαίωσης Παραγωγού που αφορά σε σχετικό αίτημα εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Βαράσοβα, προκαλεί έντονη ανησυχία στους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής. 

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου «η Βαράσοβα Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με την ΚΥΑ 22306 ΦΕΚ 477Δ’/31-05-2006 εντάσσεται στις περιοχές Προστασίας της Φύσης( ΠΦ 2Θ) του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και στις οποίες δεν επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία Α.Π.Ε.»  και επιπροσθέτως 

«…βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα  εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόποι Κοινοτικής Σημασίας» (Sites of Community Importance – SCI), όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στην ζώνη αυτή εντοπίζονται σημαντικοί τύποι οικοτόπων όπως Ψευδομακκί ( 5350) , Φρύγανα με Sarcopoterium Spinosum ( 5420), Ασβεστολιθικά βραχώδη πρανή με χασμοφυτική βλάστηση ( 8210) , Δάση Αριάς                (9340) ενώ το όρος αποτελεί χώρο τροφοληψίας για σημαντικά και σπάνια πτηνά όπως το  όρνιο,  ο μαυρόγυπας,  κι ο χρυσαετός ο οποίος και αναπαράγεται στην περιοχή».

Επιπροσθέτως, η  Βαράσοβα ή αλλιώς το «Άγιο Όρος Αιτωλίας»  έχει ιδιαίτερη θρησκευτική αξία, καθώς κατά το Βυζάντιο  ήταν πολλοί οι ασκητές που ζούσαν στις σπηλιές του  και τα απομεινάρια από τα ξωκλήσια που έχτιζαν είναι ακόμη φανερά, ενώ διαθέτει ο πλήθος αναρριχητικών διαδρομών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όσους ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πέραν των ανωτέρω, ανακύπτει κι ένα μείζον ζήτημα αισθητικής υποβάθμισης του τοπίου. Η Βαράσοβα βρίσκεται ανάμεσα στις πανέμορφες παραλίες του Κρυονερίου και της Κάτω Βασιλικής και είναι πλήρως ενταγμένη στο οικοσύστημα της περιοχής, με  το καθρέφτισμά της στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου να αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους του πολιτισμού. 

Δυστυχώς, η  κυβέρνηση της ΝΔ με επανειλημμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, υποβαθμίζει συνειδητά το περιβάλλον και αφήνει περιθώρια χωροταξικών επεμβάσεων, ακόμη και εντός περιοχών natura. 

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: 

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής του Μεσολογγίου και  των όμορων περιοχών δεν θα γίνει ανεκτή. 

Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Λέμε όχι στην αυθαίρετη εγκατάσταση  Αιολικών Πάρκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και σε περιοχές υψηλής προστασίας.

Λέμε όχι  στη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Βαράσοβα. 

Ζητούμε την  επανεξέταση της σχετικής διοικητικής πράξης της ΡΑΕ. 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια