ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά στον “ΑΕΡΑ FM 99.5” (ηχητικό)

Για τη λειτουργία του νεοσύστατου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, μίλησε χθες, στον “ΑΕΡΑ FM 99.5” και στον Νίκο Αγγελόπουλο, η Συντονίστρια Ευσταθία Γιαννιά.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό που υλοποιείται με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και θα λειτουργεί και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με φόντο καταστάσεις και συμβάντα που προκύπτουν και προκαλούνται από την εκδήλωση φυσικών φαινομένων.


Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης της κ. Γιαννιά:

“Η αλήθεια είναι ότι μέσα στην πανδημία, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια που αφορά την Πολιτική Προστασία. Δημιουργείται ουσιαστικά μια νέα μορφή της, που δεν είχαμε μέχρι σήμερα.

Εύλογα θα αναρωτηθούν οι ακροατές μας, πως γίνεται αυτό. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά την ώρα ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα. Γιατί από την πρώτη ανταπόκριση όλοι καταλαβαίνουμε ότι κρίνεται και το αποτέλεσμα.

Γι αυτό ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020, προβλέπει τη δημιουργία δεκατριών Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Τα Κέντρα αυτά θα είναι οργανωμένα και αυτάρκη, σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και πόρους, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε σε πρώτο χρόνο την κρίση. Προβλέπεται δηλαδή ένας σχεδιασμός αποκέντρωσης. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, θα υπάρξει με τη μορφή δικτύωσης σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο δικός μου ρόλος, ως Περιφερειακής Συντονίστριας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Για να λειτουργούμε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Οριζόντια, αλλά και από το κέντρο προς τα κάτω, ώστε καμία πληροφορία, κανένας πόρος να μην πηγαίνει χαμένος. Γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.

Θέλουμε οι συμπολίτες μας, μια και αναφερόμαστε στην Περιφέρεια να αισθάνονται ασφάλεια. Ότι η Πολιτεία, η Περιφέρεια, όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, είμαστε στο πλευρό τους και μαζί θα διαχειριστούμε κάθε δυσκολία. Για παράδειγμα ένα σεισμό δεν μπορείς να τον προβλέψεις. Μπορείς όμως δρώντας άμεσα, να απαλύνεις τις συνέπειες και να σώσεις τους ανθρώπους.

Συνεργαζόμαστε επομένως σε κάθε επίπεδο, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Περιφερειάρχη μας τον Νεκτάριο Φαρμάκη που έχει τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια, αλλά και όλους τους φορείς, για να σχηματοποιηθεί όλο αυτό.

Βεβαίως η πανδημία έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Αλλά βήμα-βήμα οι συμπολίτες μας θα δουν να ξεδιπλώνεται όλος ο μηχανισμός. Ωστόσο και αυτή τη χρονιά, θα είμαστε στην αντιπυρική περίοδο με τον προηγούμενο σχεδιασμό. Κάθε αρχή όμως και δύσκολη.

Είμαι σίγουρη ότι τώρα που αρχίζει  η αντιπυρική περίοδος, οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, με τη βοήθεια των συμπολιτών μας θα πάμε καλά.  Επικαλούμαι τη στήριξη όλων, γιατί τα σχέδια πρέπει να έχουν τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Διαφορετικά δεν ευημερούν.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει 1η Μάιου μέχρι 31 Οκτωβρίου. Έμειναν λίγες μέρες να ολοκληρώσουμε εργασίες στην ύπαιθρο, καθαρισμούς οικοπέδων, κάψιμο κλαδιών. Οι συνθήκες πέρυσι και φέτος δεν επέτρεψαν να γίνουν και ασκήσεις. Αν όμως καθένας από εμάς κάνει αυτό που είναι σωστό, θα πάμε καλά και αυτή την περίοδο”.

πηγή:aerasnews.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια