ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Σπ. Κοτοπούλης στον AerasFm : “Δεν μπορεί να διώκονται αγρότες για το δικαίωμά τους να μπορούν να διεκδικούν”


Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγου νομού Αιτωλοακαρνανίας 
έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη Τρίτη 13 Απριλίου, δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, μαζί με άλλους τρεις αγρότες, κατηγορούμενοι για παρακώλυση συγκοινωνίας και κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος κατά την διάρκεια αγροτικής κινητοποίησης τον Φεβρουάριο του 2019, στην Ιόνια οδό, στο Χαλίκι Αιτωλικού.

Για τη μεθαυριανή δίκη μίλησε στον “ΑΕΡΑ FM 99.5” και στον Νίκο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Σπύρος Κοτοπούλης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “δεν μπορεί να διώκονται αγρότες για το δικαίωμά τους να μπορούν να διεκδικούν”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κοτοπούλη:

Η ανακοίνωση της ΟΑΣ αναφέρει αναλυτικά:

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΤΙΣ 9:30πμ

Συνάδελφοι βιοπαλαιστές αγρότες, αγρότισσες, κτηνοτρόφοι

Στις 13 Απρίλη δικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, το αγροτικό κίνημα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας μαζί με άλλους 3 συναδέλφους αγρότες, με την ανυπόστατη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνίας και κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος», επειδή συμμετείχαν σε αγροτική κινητοποίηση το Φλεβάρη του 2019, στην Ιόνια οδό, στο ύψος Χαλίκι Αιτωλικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές, ούτε μας ξαφνιάζει ή μας εκπλήσσει. Η κινητοποίηση και η δίωξη έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται, με την εκδίκαση της υπόθεσης επί κυβέρνησης ΝΔ. Ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τα αγροτοδικεία, που όμως κανένα αποτέλεσμα δεν έφεραν, ούτε και σήμερα θα έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμούν.

Το “έγκλημά” μας είναι ότι βγήκαμε στο δρόμο ενάντια στις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που μας ξεκληρίζουν, για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τα αντιπλημμυρικά έργα κλπ, προβλήματα που είχαμε όταν ασκήθηκε η δίωξη, αλλά και τα οποία συνεχίζουμε να έχουμε και τα οποία έχουν οξυνθεί τον τελευταίο χρόνο και από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ζούμε στο πετσί μας μια σκληρή οικονομική αφαίμαξη αποτέλεσμα των σκληρών αντιαγροτικών πολιτικών που μειώνει κατακόρυφα το εισόδημά μας, την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας και να καλύψουμε τα βιοποριστικά μας έξοδα και των οικογενειών μας. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, στα γεωργικά εφόδια, στις ζωοτροφές.

Αυτές οι πολιτικές κατάντησαν την Ελλάδα που έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες να μετατραπεί σε χώρα εισαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στη φτώχεια και τον αφανισμό τους αγροτοκτηνοτρόφους, ερήμωσαν τα χωριά μας, δεν μπορούμε να παράγουμε με βάση τις δυνατότητες που έχουμε και μπορούμε. Αυτές τις πολιτικές αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε με τους αγώνες μας και στα μπλόκα. Για αυτά τα δίκαια αιτήματα παλεύαμε τότε, γι’ αυτά αγωνιζόμαστε και σήμερα και μάλιστα σε ακόμα πιο δύσκολες για την επιβίωσή μας συνθήκες

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μας σέρνουν στα δικαστήρια ενόψει και των νέων επώδυνων μέτρων για το λαό και τους αγροτοκτηνοτρόφους, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί με την καταστολή και την τρομοκράτηση του λαού. Ας το πάρουν απόφαση οι κυβερνήσεις καθώς και οι διωκτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί: Με τέτοιες τρομοκρατικές δίκες δεν πρόκειται να μας φοβίσουν, δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά μας. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια, δεν ξεμπερδεύουν τόσο εύκολα με μας. Οι διώξεις τους, να τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

Θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε την πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων που ξεπαστρεύουν και ξεκληρίζουν μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, για να συγκεντρώσουν πιο γρήγορα τη γη και παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, ώστε να γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι. «Κλειδί» είναι το δυνάμωμα της ΟΑΣ με νέους συλλόγους και των Αγροτικών Συλλόγων με νέα μέλη, με επιτροπές σε κάθε χωριό.
Σε αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε συμμάχους: Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τις γυναίκες, που σε κάθε αγώνα μας είναι εκεί. Δίνουμε κοινό αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες, όπως αυτές για την πανδημία και την υγεία του λαού.

Η συμμαχία μαζί τους, μας δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας, για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελος δικό μας και του λαού μας.
Η ΟΑΣ Αιτ/νίας καλεί τους αγρότες και όλους τους φορείς της περιοχής να καταδικάσουν να νέα αγροτοδικεία και την ποινικοποίηση του αγώνα των αγροτών.

Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών, όλων όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα και βαρβαρότητα που ζούμε. Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμα μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω.

Να παρθεί τώρα πίσω η δίωξη των αγωνιζόμενων αγροτών. Υπερασπίζουμε το δίκαιο και τον αγώνα μας.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε:

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν, την ίδια ώρα, “μπουκώνονται” με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.

-Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, να σταματήσουν οι αστείες δικαιολογίες ότι δεν το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Μόνο φέτος έδωσαν 370 εκατ. ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, κλινικές, ξενοδόχους. Άμεση μείωση 50% αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια, μείωση των τιμών τους.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο για την επιβίωσή μας.

-Επιδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών οι οποίες έχουν αυξηθεί κερδοσκοπικά με πρόσχημα την καραντίνα.

-Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

-Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

-Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες – κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

-Να μη γίνει καμιά μείωση των επιδοτήσεων βάση και της νέας σε χειρότερη κατεύθυνση για την αγροτιά, ΚΑΠ. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΤΡΙΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΗ. 9:30πμ

πηγή:aerasnews.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια