Πολύ καλό να υπάρχουν πολλές φωνές αλλά θα πρέπει να λένε και το ίδιο τραγούδι

Σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία

 Έχει πολλές φορές και από πολλούς επισημανθεί η κραυγαλέα αντίφαση που ισχύει για την Αιτωλοακαρνανία, τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, ο οποίος παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει (απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, σπουδαίας αξίας ιστορικά μνημεία, τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες κ.α), δεν βρίσκεται ούτε οικονομικά, ούτε αναπτυξιακά και κοινωνικά στη θέση που θα έπρεπε και μας αξίζει.

Πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια από τις κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία που θα αναδείκνυε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από όσους είχαν θέσεις ευθύνης δεν στάθηκαν ικανοί να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές ή κομματικές εξυπηρετήσεις και τις τοπικιστικές λογικές και να δουν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης για τους Δήμους περνάει μέσα από τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη συνολικά του νομού μας.

Ένας τομέας που θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έπρεπε να αποτελέσει πεδίο στενής συνεργασίας ανάμεσα στους Δήμους του νομού είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση που αφορά άμεσα την ανάπτυξη και το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας. 

Δυστυχώς όμως αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που είναι απλά ένα ακόμη επεισόδιο στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε ως πολίτες για δεκαετίες.

Και για τις τελευταίες εξελίξεις γνωρίζουμε ότι γίνονται παρεμβάσεις, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα, από κάθε Δήμο ξεχωριστά που προτάσσει βεβαίως πάντα στα αιτήματα του τα δικά του τοπικά συμφέροντα. Και δεν αμφιβάλουμε ότι αυτές γίνονται από αγαθές προθέσεις. 

Όμως, έχει πολλές φορές αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι όταν αυτές οι πρωτοβουλίες δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία δεν φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς η έλλειψη μια κοινής γραμμής που θα στηρίζεται από όλους στέλνει λάθος μήνυμα στους κυβερνώντες και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να συρρικνώνουν, για διαφόρους λόγους,  περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό μας.

Είναι πολύ καλό να υπάρχουν πολλές φωνές αλλά για υπάρχει το σωστό αποτέλεσμα πρέπει να λένε και το ίδιο τραγούδι.

Και επειδή η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου δεν αφορά μόνο τους Αγρινιώτες και τους Μεσολογγίτες αλλά τους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας  είναι ανάγκη έστω και τώρα οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού αλλά και οι βουλευτές του νομού να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. 

Επιβάλλεται να αφήσουμε στην άκρη την εσωστρέφεια, τους τοπικισμούς και τις κομματικές κόντρες και να αγωνιστούμε ενωμένοι για αυτά που οι συμπολίτες μας δικαιούνται και που για δεκαετίες στερήθηκαν.

Είναι καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να βλέπουμε το σύνολο, το δάσος και όχι το δέντρο.

Γι’ αυτό ως «Συμμαχία Πολιτών» προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα συζήτηση και διαβούλευση των εκπροσώπων των Δήμων και της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τους φορείς του νομού αλλά και με πανεπιστημιακούς που  θέλουν να βοηθήσουν να διαμορφώσουν μια συνολική και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση, σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία, συμβατή βεβαίως με τις ανάγκες της κοινωνίας, που θα είναι αποδεκτή από όλους τους Δήμους. 

Μόνο αν υπάρξει αυτή η συστράτευση και ομοψυχία που θα αποκρυσταλλωθεί με μια βιώσιμη και εμπεριστατωμένη κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, που θα υπογράφεται από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού καθώς και τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για κάτι καλό.

Διαφορετικά, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.