ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Τέλος ” στο lockdown από την Παρασκευή: Τέλος τα SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και «άνοιγμα» μετακινήσεων από νομό σε νομό

 Το lockdown τελειώνει σε μεγάλο ποσοστό καθώς όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το newsit.gr, το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται, τα SMS μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ «ανοίγουν» και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Στην ενημέρωση -όπως κάθε Τετάρτη- του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 2489 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.063 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 226.

Σκέρτσος: Η άρση των περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα

Ο Άκης Σκέρτσος, παρουσίασε κάρτες με στοιχεία που δείχνουν πως η σταδιακή άρση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα δεν αύξησε τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα, μιλώντας για συνεχή αποκλιμάκωση των νέων μολύνσεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Self tests και εμβόλια

Ακολούθως τόνισε πως ήδη έχουν διατεθεί πάνω από 8.000.000 δωρεάν self tests, από τα οποία προέκυψαν 11.532 θετικά κρούσματα, τα οποία -εφόσον στην πλειοψηφία τους αφορούσε σε ασυμπτωματικούς πολίτες- δεν θα γίνονταν έγκαιρα αντιληπτά και η διασπορά του ιού θα ήταν μεγαλύτερη στην κοινότητα.

Αναφορικά με τα εμβόλια, είπε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τουλάχιστον το 50% των πολιτών της χώρας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Γιατί αίρονται οι περιορισμοί

Ο κ. Σκέρτσος απάντησε στην συνέχεια στο ερώτημα «γιατί ανοίγουμε με τόσα κρούσματα ενώ πέρυσι ανοίξαμε με λιγότερα». Ο ίδιος τόνισε πως φέτος έχουμε εμβόλια ενώ πέρυσι όχι, φέτος κάνουμε χιλιάδες τεστ καθημερινά ενώ πέρυσι πολύ λιγότερα, αλλά και γιατί το ποσοστό ανοσίας έχει αυξηθεί.

Έτσι, ανακοίνωσε πως από αυτή την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00.30, τα SMS καταργούνται, ενώ θα επιτρέπονται πλέον και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Επίσης το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Δείτε τα πιο βασικά μέτρα σε κάρτες

 

 

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια