ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ στο Αγρίνιο

 Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζει δύο εμβληματικά  έργα της ελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας στο Αγρίνιο.

Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης,  θα παρουσιαστεί την Παρασκευή  11 Ιουνίου στις 20.30 μ.μ  στην Πλατεία Δημοκρατίας το έργο του Νικόλαου Μάντζαρου, «7 Ωδές» του Διονύσιου Σολωμού σε ενορχήστρωση  Άλκη Μπαλτά.   Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος, ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία. Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι Ωδές αποτελούν μέρος του Ύμνου εις την Ελευθερία ενώ στην τελευταία ωδή ακούγεται η γνωστή και χαρακτηριστική μελωδία του ελληνικού εθνικού ύμνου.

Θα παρουσιαστεί ακόμη η οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη: «Ο Βαφτιστικός».  Σε μια Αθήνα στο απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στην δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέφτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

Ο Θ. Σακκελαρίδης (1883 - 1950), από τους θεμελιωτές της Ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον "Βαφτιστικό " το 1918 υπογράφοντας και το έξυπνο γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από την βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ'εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη από ανατολίτικα μοτίβα μεταφέροντας την χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής «Μπελ Επόκ». Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και ταγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό. 

Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, "κοντσερτάντε", με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»! Το δραματουργικό νήμα της αφήγησης θα ξετυλίξει με την αφήγησή του ο καταξιωμένος ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου. 

Ο Βαφτιστικός 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως την δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Βιβίκα: ΜΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥ

Kική: ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΡΑ

Xαρμίδης:  ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ

Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης:  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ

 Αφήγηση: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ενορχήστρωση: SAMY ELGAZZAR

Ηχοληψία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΓΛΕΤΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣΟρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΑΒΙΔΗΣ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια