Λήψη μέτρων για την ασθένεια του Μεταχρωματικού Έλκους του πλατάνου,18 εστίες στο Δήμο Αγρινίου

Τριάντα εστίες προσβολής της καταστροφικής ασθένειας του Μεταχρωματικού Έλκους εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες Αρχές στην Αιτωλοακαρνανία. 

Ειδικότερα για το Δήμο Αγρινίου οι εστίες προσβολής εντοπίστηκαν στις ακόλουθες  περιοχές :

Με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει απαγορευτεί σε όλη την περιοχή ευθύνης :

 η υλοτομία, η κλάδευση, η διακίνηση φυτών προς φύτευση, η διακίνηση ξυλείας και η διακίνηση σπόρων προς σπορά του πλατάνου, 

χωρίς την εποπτεία και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας. 

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί προσβολή πλατάνου ή υποψία προσβολής, οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι γης, στις οποίες φύονται τα προσβεβλημένα δέντρα, υποχρεούνται να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες και να λαμβάνουν τα μέτρα που θα υποδειχθούν από αρμόδια δασικά όργανα προς αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας. 

Για την πρόληψη ορίστηκαν:

Ζώνες ασφαλείας σε ακτίνα χιλίων (1000) μέτρων γύρω από κάθε εστία  όπου θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δένδρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Επίσης απαγορεύεται η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου από τις ζώνες αυτές προς άλλες περιοχές.

Εστιακές ζώνες σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από κάθε εστία προσβολής που διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός των οποίων απαγορεύονται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας Αγρινίου:

υλοτομίες – κλαδεύσεις ατόμων πλατάνου

εκτέλεση διαφόρων εργασιών με σκαπτικά ή υλοτομικά μηχανήματα (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες, όργωμα χωραφιών, καθαρισμός βλάστησης κλπ)

κάθε είδους επέμβαση επί των ατόμων πλατάνου (τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, δέσιμο ζώων, δημιουργία ξύλινων ή μεταλλικών κατασκευών π.χ. σκάλες, γέφυρες) και γενικά κάθε επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ατόμων πλατάνου)

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που θα δοθεί άδεια από την Δασική Υπηρεσία Αγρινίου για να εκτελεστούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί κάποιο μυκητοκτόνο για την απολύμανση τους, αλλά και για την απολύμανση όλων των υπολοίπων εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.

Είναι σημαντικό για την διάσωση των πλατάνων της περιοχής μας που αποτελούν αναντικατάστατο καλλωπιστικό δένδρο με πλούσια σκιά, που δεσπόζει και διακοσμεί πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής, να συμβάλουμε όλοι ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και περιορίζοντας τη διασπορά του παθογόνου με την λήψη των ανωτέρω προληπτικών φυτοπροστατευτικών μέτρων. 

Περισσότερες πληροφορίες στο Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου: τηλ.: 2641057420, e-mail: vhatziagapi@agrinio.gr.Share on Google Plus
TO No1 Αγρινιώτικο-Ανεξάρτητο blog.Επικοινωνία:agriniolike@gmail.com
    Agriniolike 1
    Agriniolike.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.