ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

200 χρόνια απ' την Ελληνική Επανάσταση...η 2η Ημερίδα Ιστορίας με απόλυτη επιτυχία, στο μικρό χωριό Σταθάς



200 χρόνια απ' την Ελληνική Επανάσταση...

 2η Ημερίδα Ιστορίας με απόλυτη επιτυχία, στο μικρό χωριό Σταθάς στον Ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας, με τίτλο "Αγναντεύοντας τη Δούνιστα", απ' το Φορουμ Τοπικής Ιστορίας Βάλτος & Επανάσταση που διέξαγεται στον Ορεινό Βάλτο και αφορά δράση της ΠΔΕ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Σε Εμπεσό και Σταθά ο Δήμος Αμφιλοχίας συνεχίζει να γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του Βάλτου και του ρόλου των Βαλτινών αγωνιστών σε αυτή.

Στο μικρό ορεινό χωριό Σταθάς που παλιά λεγόταν Δούνιστα και πήρε το όνομα "Σταθάς" από τον Ναύαρχο, Επαναστάτη Ηρωα,και δημιουργό της 1ης ελληνικής γαλανόλευκης σημαίας μας με τον άσπρο σταυρό που εξελίχθηκε σε σύμβολο του Ελληνικού Κράτους Γιάννη Σταθά, ήταν αφιερωμένη η χτεσινή λαμπρή ημερίδα.

Τιμώμενο πρόσωπο ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, απόγονος της οικογένειας των Βαλτινών αρματολών Σταθά τον οποίο, οι διοργανωτές, φορείς του τόπου και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας τον συνοδεύσαν στη μάνα γή των Σταθαίων σε Σταθά και Εμπεσό.

Η περιήγηση στην ορεινή περιοχή του Βάλτου ξεκίνησε με επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Θωμά Εμπεσού. Το ανακαινισμένο σήμερα μοναστήρι στο παλιό χωριό του Εμπεσού χτίστηκε το 1700 από τον αρματολό του Βάλτου Καπετάν Σταθά, σύμφωνα με την υπέρθυρη κτητορική επιγραφή που φέρει(«Κτίτωρ Καπετάν Σταθάς 1700 Απριλίου …8»). Στη συνέχεια δόθηκε στο χωριό Σταθάς, στα σπίτια των Ισκαίων και στην πλατεία του χωριού και η βραδιά ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση ονομάτων αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί, την εξαιρετική ομιλία του προσκεκλημένου ομιλητή Καθηγητή Ιωάννη Γ. Νεραντζή και τον επίλογο της βραδιάς από τον απόγονο της οικογένειας των Σταθαίων Δήμαρχο Γιάννη Σταθά.

Την εξαίρετη αυτή εκδήλωση συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου, ενώ για την διοργάνωσή της συνέβαλλαν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αμφιλοχίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.

Υποστηρικτές για την άρτια διοργάνωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός η "Ένωση Αγρινίου", η "Αμφιλοχίας Γη" τυροκομικά προιόντα κι η Τοπική Κοινότητα Σταθά Αιτωλοακαρνανίας.

Μουσική επιμέλεια Αριστείδης Χατζάρας

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ από την δράση της ΠΔΕ "Η επανάσταση στην Κοιλάδα Αχελώου" και την εκδήλωση με τίτλο "Αγναντεύοντας τη Δούνιστα".

Βάλτος και Επανάσταση -Σταθάς Αιτωλοακαρνανίας 2021

https://www.facebook.com/dino.pellegrini.90/posts/393800602138467

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια