ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Συνεχίζεται το ζωντάνεμα των ορεινών χωριών του Ορεινού Βάλτου με εκδηλώσεις μνήμης για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.


 Στο μικρό ερημικό χωριό Χαλκιόπουλοι του Δήμου Αμφιλοχίας γιορτάστηκαν τα 200 ελευθερίας από τον τούρκικο ζυγό.

Το χωριό παλιό Χαλκιόπουλο, στο οποίο σήμερα ζουν ελάχιστες οικογένειες έζησε  στιγμές και ξύπνησε μνήμες άλλης εποχής, όταν κάποτε σε αυτόν τον πανέμοφο τόπο  έσφιζε από ζωή.

Από εδώ κατάγονται μεγάλες μορφές των γραμμάτων όπως ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος κι ο Γεώργιος Δροσίνης αλλά και ο σύγχρονος Ανδρέας Μήτσου, που χαιρέτισε και λάμπρυνε  με την παρουσία του την όμορφη αυτή εκδήλωση.

Οικογένειες, όπως των Βαλτινών, του Κοντογιάννη, Καραχρήστου κ.α είχαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για τις οποίες έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινότητας.

Την εκδήλωση τίμησε δια της παρουσίας του ο  αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -Υπεύθυνος για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κος Ανδρέας Φίλιας, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γεώργιος Κατσούλας, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ Δήμου Αμφιλοχίας, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κορίνθου κι άλλων ορειβατικών συλλόγων, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και συλλογικότητες της γύρω περιοχής.

Η βραδυά ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και τον εθνικό ύμνο- δράσεις που στο χωριό αυτό έχουν να γίνουν πριν από πολλές δεκαετίες- συνέχισε με χαιρετισμούς και ομιλίες κι έκλεισε συγκινητικά, με κλέφτικα δημοτικά τραγούδια του τόπου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου καθώς και μέλη άλλων ορειβατικών Συλλόγων συμμετείχαν στη  δράση της εν λόγω εκδήλωσης με τετράωρη πεζοπορία στα ιστορικά μονοπάτια του Βάλτου.

Την όλη εκδήλωση, συντόνισε η κα Παρθενία Χαρίτου πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, ενώ για την διοργάνωσή της συνέβαλλαν: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αμφιλοχίας και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.

Υποστηρικτές για την άρτια διοργάνωση, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός η "Ένωση Αγρινίου", η "Αμφιλοχίας Γη" τυροκομικά προιόντα, κι η Τοπική Κοινότητα Χαλκιοπούλου.

Μουσική επιμέλεια Αριστείδης Χατζάρας

Δείτε όλο το φωτορεπορτάζ από την δράση της ΠΔΕ "Η επανάσταση στην Κοιλάδα Αχελώου" και την εκδήλωση με τίτλο "Χαλκιόπουλοι".

Βάλτος και Επανάσταση - (παλιό χωριό) Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας 2021

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutube.com%2Fwatch%3Fv%3DcetDWREuGm4%26feature%3Dshare&h=AT3it-ViSfoGWBBY1LPWaKYOg8S_so1JXWB75Hi70TsyTMRK5cJ1wwaPZPoe3alxmqf0aOi0RgwTibOERwwETAQraz6NZUlBNf7jdEzbGHfIY3lyF2pmI31ysW-N0jf7hXhE4FmciFE77U_eCEOA&s=1

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια