ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Πανηγυρίζει το μοναστήρι του Βλοχού και το σέμνωμά του «Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ»


Με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια γιορτάζει στις 23 Αυγούστου η Ιερά Μονή Βλοχού η οποία είναι αφιερωμένη στην «Κοίμηση της Θεοτόκου» και πανηγυρίζει στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως.

Πρόγραμμα ακολουθιών πανηγύρεως:

Κυριακή 22-8-2020 ώρα 7:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος.

Δευτέρα 23-8-2020  07:00 π.μ. Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά.

Το απόγευμα της Δευτέρας και ώρα 7:00 μ.μ. Εσπερινός και ιερά παράκλησις προς την Παναγία την Βλοχαϊτισσα.


Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού (Ιερά Μονή Βλοχού) είναι ορθόδοξο ελληνικό μοναστήρι, αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Βλοχό στην Κοινότητα Καινουργίου στην Δ.Ε Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου.

Σε αυτό βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Έγινε επανίδρυσή του όμως στα μέσα του 16ου αιώνα. Από το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα.

Η περιουσία , ζώα και άλλα εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Από τα Ιερά κειμήλια απέμενε ένα Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, μια λειψανοθήκη και η σφραγίδα με την επιγραφή . Σήμερα η Μονή ξαναλειτουργεί με έναν μοναχό.

Ο μοναχός Ιερόθεος παρέλαβε το μοναστήρι σχεδόν κατεστραμένο. Με μόχθο, αγάπη και προσωπική εργασία, ξαναέχτισε τα κελιά που ήταν κατεσταμμένα, έφτιαξε σκεπή στην Ιερά Μονή που ήταν ετοιμόροπη σε πολλά σημεία και έβαζε νερό και γέμισε τον περιβάλοντα χώρο με δέντρα, όπως έλατα, κερασιές, καστανιές, μηλιές κλπ. Το μοναστήρι τώρα λειτουργεί κανονικά και είναι επισκέψιμο για τον κόσμο, καθημερινά από το πρωί μέχρι τη Δυση.

Στη Μονή επίσης λειτουργούσε σχολείο όπου σπούδασαν οι μεγάλοι Αιτωλοί Ευγένιος Γιαννούλης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Όταν το 1834 με διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα διαλύεται το μοναστήρι του Βλοχού, οι κάτοικοι με επιστολή τους προς τον τότε υπουργό της Παιδείας ζήτησαν την ανάκληση του και πέτυχαν τη διατήρηση της.

Η εικόνα παρουσιάζει την Παναγία ένθρονη και να βαστάζει στην αγκάλη της τον Χριστό πλαισιωμένη από τέσσερις προφήτες και δύο αγγέλους που της τοποθετούν πολύτιμο στέμμα στην κεφαλή της.

Σε αυτήν την εικόνα της Παναγίας αντικρίζουμε κάτι πολύ σπάνιο, την Παναγία να χαμογελά..!!!

Πολυάριθμα τα θαύματα που έχει κάνει σε ασθενείς, σε πονεμένους μα και σε κάθε έναν που τρέχει με ικεσίες στην εικόνα της μπροστά και την παρακαλεί να μεσιτεύσει στον Κύριο και Θεό μας.

Γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά τελικά με τις μεσιτείες της τα καταφέρανε, άρρωστοι ακόμη και με ασθένειες ανίατες κάνανε τους γιατρούς να υποκλίνονται στον θαυμαστό τρόπο της επέμβασής Της.

Εικόνα γεμάτη χάρη, ευλογία. Πηγή ιαμάτων ανεξάντλητη.

Αναδημοσίευση κειμένου από το romfea.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια