ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Αγρίνιο: Νέες μορφές αστικού χώρου και οι αναπαραστάσεις τους, 1900-1980»

 cid:d4c27746-eb03-4414-8f0a-9e0aa134b2ca

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Λίνου Υφαντή που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Σεπτέμβριου  2021 στον αύλειο χώρο των πρώην καπναποθηκών Παπαστράτου και την οποία  διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε  ο  Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς  ο οποίος   συνεχάρη τον κ. Υφαντή για την συγγραφή του βιβλίου του που αφορά στην πόλη του Αγρινίου.

Στη συνέχεια η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τους ομιλητές και τον συντονιστή και ευχήθηκε στον κ. Υφαντή να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και ο ίδιος να συνεχίσει με το ίδιο πάθος το εκπαιδευτικό, το συγγραφικό του έργο αλλά και την κοινωνικοπολιτιστική του δράση. 

Ο κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης – Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Αγρινίου στα ογδόντα χρόνια που περιγράφει ο κ.Υφαντής στο βιβλίο του.

 Ο κ. Βασίλης Πατρώνης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών  Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι το βιβλίο για το Αγρίνιο του Λίνου Υφαντή ήρθε να προστεθεί στην λίστα των αναγνωρισμένων πηγών πληροφοριών για τον 20ο αιώνα. Μίλησε στην συνέχεια για το εμπόριο και την διεξαγωγή του στο Αγρίνιο, για τις συγκοινωνίες, εξαγωγές προϊόντων, αλλαγές στην Ελλάδα κοινωνικές και πολιτικές, ψηφοφορία των ανδρών, πόλεμοι,  μετανάστευση, εκπαίδευση, γενική στρατολογία, απονομή δικαιοσύνης ήταν διαδικασίες που είχαν διαρρήξει τις παραδοσιακές νοοτροπίες. Ο κύριος Πατρώνης έκλεισε με τα λόγια του Μαρτσέλο Μαστρογιάννη στην ταινία του Αγγελόπουλου  «Το μετέωρο βήμα του Πελαργού». «Μερικές φορές πρέπει να σωπαίνει κανείς για να μπορέσει να ακούσει την μουσική πίσω από τον ήχο της βροχής».

Η κ. Θανασούλα Λεωνή, Ιστορικός αναφέρθηκε στη μελέτη του Ηλία Υφαντή έρχεται να καλύψει ένα ερευνητικό κενό δεκαετιών, να συνθέσει μέρος της ιστορίας της πόλης μέσα από την χωρική της διαμόρφωση, ερμηνεύοντας αμφίδρομα τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις σε σχέση με σημεία της πόλης και τη λειτουργία τους. Συνάδει με μία γενικότερη στροφή των ιστοριογραφικών μελετών προς την τοπική ιστορία, μέσα από σύγχρονες οπτικές και πριν προχωρήσω στη συζήτηση για το βιβλίο, κρίνω σκόπιμο να τονίσω το ζήτημα της εισαγωγής της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας στο επίσημο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον σε μία βαθμίδα της εκπαίδευσης, καθώς τα οφέλη θα είναι μακροπρόθεσμα και πολυεπίπεδα.

Ο κ. Λευτέρης Τηλιγάδας δημοσιογράφος και υπεύθυνος της έκδοσης  «Αρχείον Αγρινίου» είπε : ο Λίνος Υφαντής είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει το χάρισμα να σκέφτεται. Το βιβλίο είναι συγκροτημένο με πρόγραμμα, με μέθοδο. Το βιβλίο δεν είναι μόνο για τον ερευνητή. Είναι και για τον αναγνώστη. Στο βιβλίο μέσα υπάρχει μία λογική ευαισθησία που βρίσκεται παντού, από την αρχή έως το τέλος. Είναι ένα βιβλίο από έναν άνθρωπο που ξέρει να γράφει. Ξέρει να κρατάει το ενδιαφέρον. Ακόμα κι αν διαβάσεις πράγματα που νομίζεις ότι τα ξέρεις, ο Υφαντής δεν σε αφήνει να τα ξεπεράσεις εύκολα. Ο Λίνος καταθέτει σε αυτό το βιβλίο την αγάπη του για την πόλη. 

Στη συνέχεια η κ.Ναστούλη διαχειρίστρια της ομάδας «Αγρίνιο Γλυκές Μνήμες» μίλησε για την συλλογή φωτογραφιών-εντύπων-εφημερίδων και άλλων ντοκουμέντων,  που ξεκίνησε πριν 35 χρόνια και που σιγά-σιγά μεγάλωνει. 

Τελευταίος ομιλητής ο καθηγητής κ. Αλέκος Κατεφίδης, ερευνητής αρχείων στην Γερμανία, διαχειριστής της ομάδας « Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus.» αναφέρθηκε στα εξαιρετικά αποτελέσματα της διάδοσης της τοπικής ιστορίας μέσα από το διαδίκτυο και την διάσωση μέσα από την καταγραφή. 

Ο κ. Ηλίας (Λίνος) Υφαντής φανερά συγκινημένος έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους τους πολίτες του Αγρινίου που παραβρέθηκαν. 

Εξαιρετικός στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν ο  κ. Νικόλαος Κανής, δημοσιογράφος και εκδότης της παλαιότερης εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Μαχητής». 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι : Μητροπολίτης κκ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Βαρεμένος και  κ. Μωραίτης Θάνος, η επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης κ.Σταρακά Χριστίνα , Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι ,Εκπρόσωποι πρόεδροι συλλόγων και φορέων του Δήμου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια