ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Δήμος Θέρμου: Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιουσίες και οδικό δίκτυο(φωτο)

 

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυτών των ημερών στον Δήμο Θέρμου. Τα προβλήματα εντάθηκαν με τη χθεσινοβραδινή πλημμύρα, καθώς λόγω υπερχείλισης των ρεμάτων στη Μυρτιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές, αφού πλημμύρισαν σπίτια, καλλιέργειες και δρόμοι.

Ο Δήμος Θέρμου παρενέβη από τα ξημερώματα με μισθωμένα μηχανήματα για την αντιμετώπιση των ζημιών, ενώ και η Πυροσβεστική συνέδραμε ανάλογα.

Εξαιτίας των συνεχών έντονων βροχοπτώσεων όλων αυτών των ημερών, η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο που συνδέει τις ορεινές κοινότητες της περιοχής έχει καταστεί ιδιαίτερα προβληματική, καθώς έχουν υπάρξει κατολισθήσεις που σε πολλές περιπτώσεις είχαν ως συνέπεια την πλήρη αποκοπή της επικοινωνίας, συνεχείς πτώσεις λίθων από τα πρανή στο οδόστρωμα που καθιστούν την κυκλοφορία επικίνδυνη και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη, κλείσιμο αγωγών απορροής ομβρίων και στομίων οχετών και δημιουργία επικίνδυνων νεροσυρμών στους χωματόδρομους.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στους δρόμους σύνδεσης των κοινοτήτων Αργυρού Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης και Κόνισκας, Διπλατάνου , Αμβρακιάς, Δρυμώνα ,καθώς σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπήρξαν και οι μεγαλύτερες κατολισθήσεις και η μεταφορά από ρέματα μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλών και η συσσώρευσή τους στους δρόμους, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα και από τους λοιπούς δρόμους της περιοχής αυτής.

Οι παρεμβάσεις με μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η συνδρομή σ’ αυτό του Δήμου Θέρμου με κάθε διαθέσιμο μέσο, έχουν ως συνέπεια την αποκατάσταση της στοιχειώδους βατότητας των δρόμων.

Παρ ’ όλα αυτά, δοθείσης ευκαιρίας λόγω της κατάστασης αυτής, προβάλλει για πολλοστή φορά το εντονότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το επαρχιακό οδικό δίκτυο της εν λόγω περιοχής, το μακράν χειρότερο οδικό δίκτυο στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ένα δίκτυο αποτελούμενο στο μεγαλύτερο μέρος του από υποτυπώδεις χωματόδρομους που παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από κατολισθητικά φαινόμενα, τα περισσότερα από τα οποία αντιμετωπίζονται μόνο προσωρινά, με αποτέλεσμα να προστίθενται με κάθε εκδήλωση έντονου καιρικού φαινομένου καινούργια προβλήματα επιβαρύνοντας τα ήδη υπάρχοντα.

Γι’ αυτό, καθίσταται αδήριτη ανάγκη πλέον να υπάρξει μέριμνα αντίστοιχη του μεγέθους των προβλημάτων του εν λόγω οδικού δικτύου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αυτονόητο. Η δυνατότητα αξιοπρεπούς επικοινωνίας των ορεινών κοινοτήτων της περιοχής του δήμου Θέρμου, που τη στερούνται αδικαιολόγητα.

Τέλος, με αφορμή την υπερχείλιση των ρεμάτων στη Μυρτιά και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε περιουσίες και δημόσιες υποδομές, καθίσταται οφθαλμοφανής η αναγκαιότητα για έγκαιρο καθαρισμό των ρεμάτων καθώς και για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυσάρεστες καταστάσεις , όπως τόνισα ειδικώς με έγγραφα μου στο παρελθόν αλλά και στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμος Θέρμου, στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνάς του για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή ευθύνης του, δεν θα πάψει να διεκδικεί με σθένος από τους αρμόδιους φορείς, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και της Κεντρικής Διοίκησης τη δημιουργία των υποδομών εκείνων που έχει ανάγκη η περιοχή με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς επικοινωνίας και της ασφάλειας των πολιτών και την προστασία των περιουσιών τους.

Τόσο χθες κατά την συνάντηση μου με τον αν. Υπουργό Εσωτερικών κο Στέλιο Πέτσα , όσο και σήμερα σε συνάντηση μου με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μιχάλη Σταυριανουδάκη , στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ , τους ενημέρωσα γις την κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας , ενώ δόθηκε άμεση εντολή για εκταμίευση της πίστωσης των 150.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ για καθαρισμό των δρόμων και αποκατάσταση της συγκοινωνίας .

Τέλος θα υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες και θα προχωρήσει όπως ορίζει ο νόμος σε αποζημίωση των πληγέντων!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια