ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Κλειστές παραμένουν οι Δημόσιες τουαλέτες στο Θέρμο ,λέει η αντιπολίτευση του δήμου

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, της Ευζωίας και του Πολιτισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, πέραν πολλών άλλων και με την δυνατότητα που παρέχεται στους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης, να έχουν πρόσβαση σε χώρους δημοσίων τουαλετών.

Τόσο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), όσο και ο ιδρυθείς Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας (Π.Ο.Τ.), αναγνωρίζουν το δικαίωμα πρόσβασης των ανθρώπων στην δημόσια τουαλέτα, ως ισότιμο δικαίωμα με τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ16194/Φεβρ.2012 σύμφωνα με το οποίο, είναι επιβεβλημένη η χρησιμοποίηση κινητών χημικών τουαλετών για λόγους δημόσιας υγείας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπου για διάφορους λόγους είναι αδύνατη η κατασκευή ή συντήρηση σταθερών τουαλετών. Για όλους αυτούς τους λόγους, υπήρξαν και ειδικά προγράμματα κάλυψης τέτοιων αναγκών, με ιδιαίτερη εστίαση στην κάλυψη των αναγκών ατόμων ΑμεΑ.

Η  διασφάλιση συνεπώς του δικαιώµατος στη φυσική ανάγκη και η λειτουργία των δηµόσιων τουαλετών,  είναι κάτι το πολύ σοβαρό, που έχει παγκοσμίως γίνει αποδεκτό κι έχει κατά κάποιον τρόπο διευθετηθεί, αφού όλοι δέχονται πως οι εξαιρετικά πρωτοπόρες και καινοτόμες πρακτικές, κάλυψης τέτοιου είδους αναγκών, κι αναβάθμισης των συνθηκών υγιεινής του τόπου μας, αναβαθμίζουν τον τόπο τουριστικά και θέτουν ψηλά τον πήχη της προβολής.

Ας σημειωθεί ότι, την έλλειψη των δημοσίων τουαλετών στο Θέρμο, αναπληρούν - ως μη ώφειλαν - οι τουαλέτες των καταστημάτων της πόλης, που δέχονται δυσανάλογη των πελατών τους επισκεψιμότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού οι επαγγελματίες επιβαρύνονται ως εκ τούτου υπέρμετρα, αυξάνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, σε καιρούς εξαιρετικά χαλεπούς. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα  δεν  το συζήτησε η διοίκηση του Δήμου  με τον Εμπορικό – Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Θέρμου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του Συνδυασμού μας αναπτύχθηκε το θέμα. Αναφέραμε πως δεν χρειάζεται εμείς να πρωτοτυπήσουμε. Υπάρχουν διεθνώς δοκιμασμένες πρακτικές, τις οποίες αν ακολουθήσουμε, μπορούμε να επιλύσουμε το υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα των δημοσίων τουαλετών, που πέραν όλων, θα αναβαθμίσει τον τόπο μας, τον οποίο όλοι μας θέλουμε να καταστήσουμε τόπο προορισμού. Τονίσαμε πως δεν μπορεί να θέλουμε το Θέρμο τουριστικά αναβαθμισμένο και ταυτόχρονα να μην παρέχουμε την δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολύ βασικών, φυσικών κι ανελαστικών αναγκών, των επισκεπτών της πόλης μας. 

Η διοίκηση του Δήμου, απαξίωσε το πρόβλημα και μαζί με 2 συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ψήφισαν την πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή: «Το Δημοτικό Συμβούλιο διαπιστώνει αδυναμία λειτουργίας κοινόχρηστων τουαλετών στο Θέρμο σε μόνιμη βάση, πράγμα που επιβάλλεται από αντικειμενικές συνθήκες, καθώς αφενός υπάρχει ουσιαστική αδυναμία επαρκούς βαθμού καθαριότητας εγκαταστάσεων αυτού του είδους καθώς και φύλαξή τους και εξ’ αυτού απορρίπτει το αίτημα για μόνιμη λειτουργία κοινοχρήστων τουαλετών στο Θέρμο» απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό το θέμα και καταψηφίζοντας την πρόταση του συνδυασμού μας που ήταν:  «Να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες που να συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης, για να λυθεί το πρόβλημα των κλειστών δημοτικών τουαλετών του δήμου μας, όπως γίνεται σε προοδευμένους δήμους της χώρας μας». 

Η διοίκηση του Δήμου Θέρμου για μία ακόμη φορά αποφεύγει να ασχοληθεί με την ουσία ενός τόσο σημαντικού και ακανθώδους θέματος, αποστασιοποιείται απ΄ την ουσία του και στρουθοκαμηλίζοντας, αφού δεν έχει λύσεις εναλλακτικές, κλείνει τις δημόσιες τουαλέτες, κι αφήνει το πρόβλημα να διαιωνίζεται, επιρρίπτοντας τις επιπτώσεις του προβλήματος στους επαγγελματίες της πόλης.

Τελικά, οι επισκέπτες της πόλης μας, οι δημότες και οι επαγγελματίες, είναι αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες της αγνωσίας και της επιπόλαιης προσπάθειας κάλυψης των εγγενών αδυναμιών, κι όλοι αυτοί είναι εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα, ακούσια θύματα μιάς άτολμης, αναποφασιστικής, ανήμπορης διοίκησης, που στέρεψε από ικανότητα εξεύρεσης λύσεων και καταφεύγει στις απαγορεύσεις.

Από του Γραφείου Τύπου του Συνδυασμού

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια