ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Χρ.Σταρακά: Αδιανόητη ταλαιπωρία για τους πολίτες, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση να συνενωθούν τα Υποθηκοφυλακεία Α’ και Β’


Αδιανόητη ταλαιπωρία υφίστανται οι πολίτες της περιοχής αφού αυτονόητες ανάγκες τους (μεταγραφές συμβολαίων, εγγραφές και εξαλείψεις υποθηκών, έκδοση πιστοποιητικών κλπ) είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν. Οι δε συμβολαιογράφοι της περιοχής δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για την λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Β’ στο Αγρίνιο .Το πρόβλημα παρουσιάστηκε λόγω συνταξιοδότησης της Υποθηκοφύλακα Β΄ Αγρινίου στις 31 /12/2021 και έκτοτε η θέση παραμένει κενή.

Η Πολιτεία δεν μεριμνά για την πλήρωση της κενής θέσης, καθότι συντόμως -όπως ελπίζει- τα Υποθηκοφυλακεία θα μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία.  Παρά την «αισιοδοξία» όμως αυτό θα καθυστερήσει αρκετά , ίσως και για τα επόμενα χρόνια .

Σύμφωνα με τον Νόμο, τους Υποθηκοφύλακες αναπληρώνουν συμβολαιογράφοι ή Ειρηνοδίκες της περιφέρειας του Υποθηκοφυλακείου. Όμως, το εν λόγω Υποθηκοφυλακείο Β’ Αγρινίου δεν έχει υπάλληλο, δεν έχει καμιά απολύτως υποδομή, ούτε καν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο τυχόν διοριζόμενος συμβολαιογράφος θα κληθεί να αντιμετωπίσει αξεπέραστα προβλήματα, με κυριότερο την πλήρη άγνοια του αντικειμένου και των κινδύνων που συνεπάγεται αυτό για τον εκάστοτε συμβολαιογράφο, ενώ αυτονόητα θα πρέπει να εγκαταλείψει ή να περιορίσει δραστικά την κύρια δραστηριότητά του δηλαδή την συμβολαιογραφία. 

Από όσο γνωρίζουμε, κανένας συμβολαιογράφος δεν δέχεται να αναλάβει καθήκοντα Υποθηκοφύλακα Β΄ Αγρινίου παρότι κινδυνεύουν με ποινικές και πειθαρχικές διώξεις.

Το πρόβλημα είναι έντονο, διαρκώς διογκώνεται και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Επειδή οι πολίτες δεν μπορούν  να υφίστανται τέτοια ταλαιπωρία,  η συνένωση Υποθηκοφυλακείων Α΄ και Β΄  παρουσιάζεται ως η μόνη εφικτή, λογική και άμεσα υλοποιήσιμη λύση, αρκεί η Πολιτεία να ασχοληθεί άμεσα και σοβαρά, ειδικά με το να επανδρώσει το Β’ Υποθηκοφυλακείο που δεν διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο.

Άλλωστε  το Αγρίνιο έχει την «πολυτέλεια»  να καταργηθεί το Υποθηκοφυλακείο  Β΄ Αγρινίου και να συνενωθεί με το Υποθηκοφυλακείο Α΄  Αγρινίου, όπως ίσχυε πριν το έτος 1980. Καθ’ όσον, μάλιστα, το Υποθηκοφυλακείο Α΄  Αγρινίου διαθέτει 6 υπαλλήλους  και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθήκοντα δε Υποθηκοφύλακα Α΄ Αγρινίου ασκούν εκ περιτροπής ανά τρίμηνο οι συμβολαιογράφοι του Αγρινίου, από το έτος 2019 όταν παραιτήθηκε η τότε Υποθηκοφύλακας Α΄ Αγρινίου.

Ας πιέσουμε λοιπόν όλοι μας να λυθεί το πρόβλημα  αυτό, που είναι μια επιπλέον ταλαιπωρία για τους δημότες μας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια