ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ο δήμος Αμφιλοχίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Ο Δήμος Αμφιλοχίας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου να προβούν μέχρι 30 Απριλίου 2022 στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά τα οποία δύναται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου (1-5-2022 έως και 31-10-2022).

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από την υπ’ αριθ. 20/2022 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1301/18.3.2022) όπου ρητά αναφέρεται ότι:

1. Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται, μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους, να προβαίνουν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

2. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Βάσει του Ν. 3852/2010 αρθ. 94 παρ.26 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 0,50 € το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον βεβαιώνεται σε βάρος των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών που δεν συμμορφώνονται, η δαπάνη καθαρισμού των οικοπέδων τους και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του αρ. 433 του Ποινικού κώδικα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους για να μην υποστούν τις παραπάνω κυρώσεις. Ο Δήμος προσβλέπει στην συνεργασία των δημοτών και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία όλων, γνωστοποιώντας µας τους ιδιοκτήτες (όνομα και στοιχεία επικοινωνίας) που διαθέτουν οικόπεδα εφαπτόμενα στις κατοικίες τους, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

Ο Δήμος Αμφιλοχίας λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο πρόληψης προκειμένου να μην υπάρξουν ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν πυρκαγιές ή εστίες αυτών. Όμως, η ασφάλεια, η υγιεινή, η καθαριότητα και η προστασία τόσο των περιοίκων μας όσο και του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να διατηρήσουμε τον Δήμο μας καθαρό και ασφαλή!

Το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμφιλοχίας απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων ν’ ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν από το νόμο.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΝΙΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια