ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στην Αθήνα για τον Προεπαναστατικό Ήρωα Κατσαντώνη

 

Με τη διαπίστωση ότι οι Δήμοι της περιφέρειας, έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον πολιτισμό και την κοινή τους ιστορία, μπορούν να συνεργαστούν σε πολλαπλά επίπεδα, κατέληξαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον προεπαναστατικό ήρωα Κατσαντώνη το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 2022 στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αμφιλοχίας.

Το διήμερο αφιέρωμα στη ζωή του Σαρακατσάνου κλέφτη που έδρασε στα Άγραφα, το Βάλτο και τα Τζουμέρκα και με τη δράση του ανύψωσε το φρόνημα των καταπιεσμένων ραγιάδων, λίγα χρόνια μόλις πριν την Επανάσταση του 1821, περιλάμβανε τη θεατρική παράσταση «Κλέφτης», βραβεύσεις προσώπων, επιστημονική ημερίδα και μουσικό αφιέρωμα με παραδοσιακή μουσική.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, το Σάββατο 9 Απριλίου, στο θέατρο «Κιβωτός», τα μέλη της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής «Βορείως» του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους το κοινό που είχε συγκεντρωθεί από όλη την Ελλάδα και γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Η παράσταση που ήταν αφιερωμένη στη ζωή του σπουδαίου αγωνιστή, παρουσίασε δραματοποιημένα γεγονότα από τη ζωή του Κατσαντώνη, με τα μέλη της θεατρικής ομάδας να απολαμβάνουν εκτεταμένο χειροκρότημα για τις εκπληκτικές ερμηνείες τους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 10 Απριλίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας μίλησε για τη ζωή του Αντώνη Κατσαντώνη, τη δράση του στον Βάλτο αλλά και τον μαρτυρικό του θάνατο, έτσι όπως καταγράφηκαν από τον άγνωστο λαϊκό δημιουργό στην πλούσια παράδοση των δημοτικών τραγουδιών της περιοχής μας.

Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην Πρύτανης κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, πραγματοποίησε εισήγηση με θέμα «Η Ηρωική μορφή του Κατσαντώνη», παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες πτυχές από τον αδούλωτο χαρακτήρα του προεπαναστατικού αγωνιστή, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων.

Το πέρας της εισήγησης του κ. Καψάλη ακολούθησε η βράβευση προσώπων που με το συγγραφικό τους έργο τους έχουν συμβάλει στην καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Ο Δήμος Αμφιλοχίας επέλεξε να βραβεύσει τον κ. Νίκο Τέλωνα, ο οποίος με τα ένδεκα βιβλία ιστορικού περιεχομένου που έχει εκδώσει, καθώς και με τις εισηγήσεις του σε συνέδρια και την πλούσια αρθρογραφία του, έχει συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Βάλτου.

Ο σολίστας του κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης και ο τραγουδιστής Αντώνης Κυρίτσης, με τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, πρόσθεσαν μια ξεχωριστή συναισθηματική διάσταση στο αφιέρωμα, προσφέροντας συγκίνηση σε όλους, κλείνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την πολυθεματική αυτή εκδήλωση.

Για την υλοποίηση του αφιερώματος στον Κατσαντώνη συνεργάστηκαν επτά Δήμοι: των Αγράφων, των Αθηναίων, της Αμφιλοχίας, της Αργιθέας, της Λίμνης Πλαστήρα, των Βορείων Τζουμέρκων και των Κεντρικών Τζουμέρκων. Συνδιοργανωτής ήταν η Περιφέρεια Αττικής με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη να πραγματοποιεί μέσω διαδικτύου την έναρξη των εκδηλώσεων. Παράλληλα, το εορταστικό διήμερο είχε τη στήριξη και συμμετοχή από συλλόγους και φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεατικών Συλλόγων, η Πανευρυτανική Ένωση, η Ομοσπονδία Συλλόγων Τζουμερκιωτών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν: ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Κώστα Ριζογιάννη, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων Ιωάννης Σεντελές και ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος. Η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπήθηκε από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιωάννη Σελίμη, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας, ο Βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωτσός, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και  ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι ιστορικών και πολιτιστικών φορέων, του πνευματικού, πολιτικού και οικονομικού κόσμου, αλλά και πολίτες από όλη την Ελλάδα.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια