ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγρινίου(φωτο-βίντεο)

  
Με απόλυτη επιτυχία, ταχύτητα και συντονισμό διεξήχθη σήμερα το πρωί ετήσια άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση αστικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 22», από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου στην Επιχείρηση Βιοτεχνία – Βιομηχανία παραγωγής προϊόντων αλουμινίου ALUXAL Α.Ε. που βρίσκεται στο 50 χλμ. Ε.Ο. Αγρινίου — Ιωαννίνων.
Το σενάριο της άσκησης:

Την 28η Απριλίου 2022 ημέρα Τετάρτη και Ω/10:00΄ το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ Αγρινίου δέχεται κλήση για εκδήλωση πυρκαγιάς στην επιχείρηση Βιοτεχνία-Βιομηχανία παραγωγής προϊόντων αλουμινίου ALUXAL Α.Ε. που βρίσκεται στο 5ο χλμ. Ε.Ο. Αγρινίου- Ιωαννίνων στο Αγρίνιο και απέχει από την Υπηρεσία μας εφτά (7) χιλιόμετρα περίπου και συγκεκριμένα στο χώρο βαφής του ισογείου της επιχείρησης, ενώ υπάρχει και ένας τραυματίας στο σημείο.

       Σύμφωνα  με πληροφορίες υπάρχει κίνδυνος επέκτασης αλλά και μετάδοσης  της πυρκαγιάς  στην οροφή όπου υπάρχουν φωτοβολταϊκά . Λόγω  των πυκνών καπνών    που έχουν κατακλύσει   τους  χώρους  του ισογείου της επιχείρησης αλλά και της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στις παρακείμενες βαφές, η πυρκαγιά καίει με μεγάλη ένταση και έχει κατακλύσει όλο το χώρο με πυκνούς  καπνούς, ενώ  στην οροφή του κτιρίου εξωτερικά έχει εγκλωβιστεί ένα άτομο που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην οροφή στα φωτοβολταϊκά που έχει εξαπλωθεί η πυρκαγιά  και απαιτείται η άμεση διάσωσή του καθώς και η διάσωση ενός ατόμου που βρίσκεται στον ισόγειο χώρο τραυματισμένο.

 Η απομάκρυνση του προσωπικού από το χώρο έγινε άμεσα ενώ η ομάδα πυρασφαλείας προσπαθεί να ελέγξει την πυρκαγιά ώστε να απομακρύνει τον τραυματία στο χώρο βαφής αλλά λόγω της  ύπαρξης   περιορισμένης   ορατότητας από τον καπνό στο χώρο αλλά και της μεγάλης έντασης της πυρκαγιάς χρειάζεται η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής. 

Το άτομο που βρίσκεται στην οροφή απομακρύνεται από το σημείο της πυρκαγιάς ώστε να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο αλλά χρειάζεται η άμεση απομάκρυνσή του από το χώρο της οροφής και η κατάσβεση της πυρκαγιάς στα φωτοβολταϊκά.

 Επίσης απαιτείται και η άμεση  μεταφορά  του τραυματία από το ισόγειο του κτιρίου εργαζομένου ,στο Γενικό  Νοσοκομείο  Αγρινίου.

 Στο χώρο της επιχείρησης υπάρχει χημείο με επικίνδυνες ουσίες και πρέπει η πυρκαγιά να μην επεκταθεί στο χώρο αυτό.

 Β .    Ε Κ Τ Ι Μ Η Σ Η      Κ Α Τ Α Σ Τ Α Σ Η Σ

    Το   συμβάν   θεωρείται  σοβαρό   και   λόγω  της  κρισιμότητας  του   απαιτείται κινητοποίηση   πέραν   της    καθιερωμένης .

Γ .                    ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ      ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ

            
Ο τηλεφωνητής σημαίνει συναγερμό Α΄ εξόδου και διάσωσης και ειδοποιεί τον Διοικητή της και τον Κρόνο υπηρεσίας λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος την Τροχαία Αγρινίου προκειμένου να αποκλεισθούν οι δρόμοι γύρω από την επιχείρηση ώστε να μπορούν να προσέρχονται με άνεση τα πυροσβεστικά οχήματα ,το  Ε. Κ. Α. Β.  προκειμένου   να αποστείλει  ασθενοφόρα  για  τη   παραλαβή  και  μεταφορά του τραυματία αλλά και  του εγκλωβισμένου αλλά και άλλων που μπορεί να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο  Αγρινίου και   τον   ΔΕΔΔΗΕ  προκειμένου   να  προβεί    στην    διακοπή   του  ηλεκτρικού    ρεύματος   όπου    απαιτείται 

Το Π.Ε.Κ.Ε. Δυτ. Ελλάδας για την περίπτωση που απαιτηθούν ενισχύσεις από όμορες Υπηρεσίες.

Καλεί επιφυλακή στην Π.Υ. Αγρινίου κατόπιν συνεννόησης με τον Διοικητή και το ανακριτικό.

Καλεί την Εθελοντική ομάδα του Α.Σ. Εφέδρων Ε.Δ. Αγρινίου που βρίσκεται στο χώρο της Π.Υ. για εκπαίδευση να συνδράμει το έργο της διάσωσης.


Δ .                   ΑΦΙΞΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ       Ε Ξ Ο Δ Ο Υ

      Η    Πυροσβεστική     έξοδος    αναχωρεί   άμεσα   αποτελούμενη      από τέσσερα  ( 4 )    πυροσβεστικά     οχήματα    και     συγκεκριμένα   :

1.  Το  Π.Σ.   1212   υδροφόρο   Πυροσβεστικό   όχημα   Α’  τύπου    MERCEDES   χωρητικότητας   ενός   ( 1 )  τόνου ,  με  τέσσερα   ( 4 )   άτομα .

2.  Το  Π.Σ.  2927   υδροφόρο  Πυροσβεστικό  όχημα  Γ’ τύπου   MERSEDES  ΒΑΙ      χωρητικότητας   πέντε    ( 5 )  τόνων , με  τρία  ( 3 )   άτομα.  

3.  Το Π.Σ. 2866 βραχιονοφόρο όχημα με πλήρωμα τριών (3) ατόμων.

4.  Το Π.Σ. 4167  υδροφόρο  Πυροσβεστικό  όχημα  A  τύπου   MITSUBISI     χωρητικότητας   πεντακοσίων  ( 500 )  L , με δύο ( 2 )   άτομα.  

Τα  παραπάνω οχήματα μεταβαίνουν δια μέσου των οδών ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΑΛΥΒΑ, ΠΑΠΑΛΕΞΗ, ΘΥΣΙΑΣ,ΦΙΛΛΕΛΗΝΩΝ, ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ, Ε.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , στην επιχείρηση ALUXAL Α.Ε.. Το πρώτο όχημα της πρώτης εξόδου θα σταματήσει στην Νοτιοδυτική  πλευρά του κτιρίου όπου και η εξωτερική είσοδος  του ισογείου χώρου  πλησίον στο σημείο που βρίσκεται ο τραυματίας και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το δεύτερο όχημα της πρώτης εξόδου με το βραχιονοφόρο θα σταματήσει στην ανατολική πλευρά όπου και η κεντρική είσοδος της επιχείρησης, αλλά και η πλευρά που βρίσκεται το εγκλωβισμένο άτομο στην οροφή του κτιρίου και φθάνουν στο τόπο του συμβάντος  περί  Ω / 10.07΄ .


   Επίσης της εξόδου ακολουθεί ο Διοικητής της Υπηρεσίας με το Π.Σ. 2319 επιβατικό όχημα τύπου Τζιπ και μαζί του μεταβαίνουν δύο αξιωματικοί και το Π.Σ. 4167 υδροφόρο Πυροσβεστικό όχημα Α τύπου MITSUBISI με τον Κρόνο Υπηρεσία καθώς και το ανακριτικό με το Π.Σ. 3603.

 

Μετά την άφιξη ύστερα από εντολή του Επικεφαλής Αξιωματικού ο οποίος έχει πραγματοποιήσει αναγνώριση αναπτύσσονται δύο (2) εγκαταστάσεις μία (1) χαμηλής πίεσης των 0.45 mm και μία (1) υψηλής πίεσης των 0.025 mm για την προσβολή της πυρκαγιάς στον ισόγειο χώρο . Εισέρχονται στο χώρο του ισογείου τρεις (3) πυροσβέστες με πλήρη εξάρτηση και χρησιμοποιώντας αναπνευστικές συσκευές προσβάλλουν την πυρκαγιά στο ισόγειο του κτιρίου , χρησιμοποιώντας την εγκατάσταση υψηλής πίεσης.

Επίσης ενεργούν για την περισυλλογή του τραυματία με την συνδρομή ακόμη δύο πυροσβεστών και ενός αξιωματικού από το σημείο και με φορείο τον απομακρύνουν στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε να παραληφθεί από το ασθενοφόρο. Δύο (2) πυροσβέστες εισέρχονται από την κεντρική είσοδο στο χώρο και με νέα εγκατάσταση προσβάλλουν την πυρκαγιά από αντίθετη κατεύθυνση ώστε αυτή να περιοριστεί και να μην επεκταθεί στον υπόλοιπο χώρο και στο χημείο της επιχείρησης.

Παράλληλα δύο (2) πυροσβέστες με το βραχιονοφόρο που αναπτύσσεται στην Ανατολική πλευρά του κτιρίου, εισέρχονται με αναπνευστικές συσκευές στη οροφή και απομακρύνουν τον εγκλωβισμένο ενώ ενεργούν και κατάσβεση στα φωτοβολταϊκά της οροφής.

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας όταν φθάνει ορίζει τον ένα (1) αξιωματικό επικεφαλή της διάσωσης στο ισόγειο χώρο. Τον  δεύτερο (1) αξιωματικό τον ορίζει  με τους δύο πυροσβέστες της εξόδου ,  να ανέβουν στην οροφή με συσκευές για να απεγκλωβίσουν το άτομο και να κατασβήσουν την πυρκαγιά στα φωτοβολταϊκά.

Ο τραυματισμένος υπάλληλος, εντοπίζεται από τους πυροσβέστες και με φορείο με την συνδρομή των εθελοντών του ΑΣΕΕΕΔ μεταφέρετε στο ασθενοφόρο που βρίσκετε έξω από το κτίριο.

Ο εγκλωβισμένος στον όροφο μεταφέρεται με το βραχιονοφόρο στο έδαφος ασφαλής.

Οι ενέργειες κατάσβεσης συνεχίζονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα η πυρκαγιά σβήνει από τις ενέργειες της πυροσβεστικής εξόδου.

Το ανακριτικό αναζητεί τα αίτια και κάνει την προανάκριση.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος , η επάνδρωση των οχημάτων θα είναι ανάλογα και με την διαθεσιμότητα προσωπικού και οχημάτων. Έτσι μπορεί να διαφοροποιηθεί η σύνθεση της αρχικής εξόδου.

Κατά την διάρκεια της άσκησης μας ενδιαφέρει ο χρόνος που απαιτείται για να στηθεί το βραχιονοφόρο καθώς και ο χώρος που θα στηθεί ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στο συγκεκριμένο σενάριο γίνεται παραδοχή πως η πυρκαγιά έχει επεκταθεί στην οροφή και πως ο εγκλωβισμένος εκεί δεν μπορεί να κατέβει με τον ίδιο τρόπο που ανέβηκε.

Σε περίπτωση κατά την διάρκεια της άσκησης εκδηλωθεί έτερω συμβάν θα επιληφθεί αρχικά του συμβάντος η Υπηρεσία με άλλα οχήματα με τον Υποδιοικητή και εάν χρειασθεί θα φύγουν και οχήματα από το κλιμάκιο του Θέρμου.

Είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος η γνώση του προσωπικού ποιοι και που βρίσκονται οι υπάλληλοι της επιχείρησης στο κτίριο, καθώς και η άμεση ενημέρωση τους για το συμβάν ώστε να απομακρυνθούν έγκαιρα.

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ    -    Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η

       Ακολουθεί  στις  εγκαταστάσεις της επιχείρησης,   καταγραφή  των    γεγονότων, απολογισμός -  κριτική    των  συμβάντων    που    αφορούν    τα   εξής :

Αίτια  και  ιστορικό  εξέλιξης  της  πυρκαγιάς.

Σχέδιο  δράσης.

Κίνδυνοι που  εμφανίστηκαν κατά  την διάρκεια της καταστολής.

Ατυχήματα  και  ζημιές  στον εξοπλισμό.

Ζημιές  που προκλήθηκαν  από  την  πυρκαγιά.

Μέσα  καταστολής  που  χρησιμοποιήθηκαν.

Το επίπεδο συνεργασίας  των φορέων που ενεπλάκησαν. 

Ενέργειες  ανακριτικού τμήματος  της Υπηρεσίας.

Η   Ομάδα Σχεδιασμού Άσκησης (Ο.Σ.Χ.Α.)

                                                                                           Αγρίνιο   18 - 04 - 2022          

Ο    Διοικητής

Ευστράτιος Ε. Πετράκης Αντιπύραρχος

Δείτε βίντεο από την άσκηση και δηλώσεις 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια