ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ad Code

Ποιες οι ποινές για όσους δεν επιλέξουν τον προσωπικό ιατρό

Από τις αρχές του 2023 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού στη χώρα μας. Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί εντός του μηνός. 

Εντός του Ιουνίου θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν ακριβώς τον τρόπο εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού και θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την ενθάρρυνση των πολιτών να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό, τον τρόπο εγγραφής και τις αμοιβές των γιατρών και το καθηκοντολόγιό τους, και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων με τους υποψήφιους προσωπικούς γιατρούς. Εν συνεχεία, κατ’ εκτίμηση τον Ιούλιο, θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό και να εγγραφούν στη λίστα όσων αυτός θα παρακολουθεί.

Στο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού αναφέρθηκαν χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, που παρουσίασαν το σχέδιο νόμου «Γιατρός για όλους», το οποίο κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Με το νέο σύστημα ο κάθε ενήλικος πολίτης αποκτά τον προσωπικό του γιατρό, ο οποίος θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα, όπως πρόληψη ασθενειών, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, υποστήριξη και καθοδήγηση στο σύστημα υγείας, με παραπομπή, εφόσον χρειάζεται, σε ειδικό γιατρό ή για νοσηλεία. Ρόλο προσωπικού γιατρού θα αναλάβουν παθολόγοι και γενικοί – οικογενειακοί γιατροί των κέντρων υγείας, των ΤΟΜΥ και άλλων δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας –σύμφωνα με το υπουργείο, 2.800 γιατροί των κέντρων υγείας μπορούν να αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού– και ιδιώτες γιατροί. Για πολίτες με χρόνιες παθήσεις δύνανται να ορίζονται προσωπικοί γιατροί και γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο με καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να έχει ως προσωπικό γιατρό έναν καρδιολόγο.

Οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού θα αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για την εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών (από τον προσωπικό γιατρό σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας) και το οποίο θα αφορά, μεταξύ άλλων, μικρότερη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ εφόσον αυτές διενεργούνται κατόπιν παραπομπής από τον προσωπικό γιατρό, καθώς και την κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε νοσοκομείο για μη επείγοντα προβλήματα υγείας. 

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο προσωπικός ιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικό γιατρό, και οι ειδικοί ιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα νοσοκομεία, αφού επικοινωνήσουν και ενημερώσουν τον προσωπικό ιατρό.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

Ειδικότερα:

Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία

Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις

Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις προηγούμενες απόπειρες που έγιναν για την εφαρμογή ενός συστήματος προσωπικού – οικογενειακού γιατρού, σημειώνοντας ότι η αποτυχία τους σχετίζεται με το ότι δεν εξηγήθηκε στους πολίτες το όφελος αυτής της παρέμβασης και ότι δεν «αγκαλιάστηκε» από τον ιατρικό κόσμο, κάτι που ευελπιστεί το υπουργείο να αλλάξει, δίνοντας μισθολογικά κίνητρα στους γιατρούς που θα συμμετέχουν. Ετσι, ο κάθε προσωπικός γιατρός θα μπορεί να παρακολουθεί έως 2.000 εγγεγραμμένους πολίτες, θα αποζημιώνεται κατά κεφαλήν και, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «οι αποδοχές του θα είναι κατ’ ελάχιστον διπλάσιες από αυτές που λαμβάνει σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι οι οικογενειακοί γιατροί –συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ– αμείβονται με 2.000 ευρώ μηνιαίως. Οι γιατροί του ΕΣΥ που θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού θα αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν έως 1.500 εγγεγραμμένους πολίτες, για τους υπόλοιπους 500 που θα αναλάβουν να παρακολουθούν με τον ίδιο τρόπο με τους ιδιώτες.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr & ethnos.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια