ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Δράσεις Καθαρισμού Προστατευόμενων Περιοχών από τη Μονάδα Διαχείρισης


Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ στα πλαίσια προστασίας και ανάδειξης των προστατευόμενων περιοχών δικαιοδοσίας της πραγματοποιεί κάθε χρόνο δράσεις καθαρισμού με σκοπό την επίτευξη της καλής κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων και προστασίας της άγριας ζωής.

Φέτος, με τη βοήθεια δύτη - εξωτερικού συνεργάτη στη φύλαξη, η Μονάδα Διαχείρισης πραγματοποιεί μια σειρά υποβρύχιων καθαρισμών στην λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου -Αιτωλικού. Τον Ιούλιο του 2022 πραγματοποιήθηκε υποβρύχιος καθαρισμός στη περιοχή της Νίδοβας. Το μεγαλύτερο μέρος των συλλεχθέντων απορριμμάτων ήταν πλαστικά μπουκάλια ενώ απομακρύνθηκαν από τον βυθό και αρκετές πλαστικές σακούλες, φενιζόλ , ελαστικά αυτοκινήτων και δίχτυα ψαράδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 η Μονάδα Διαχείρισης συμμετείχε επίσης σε Δράσεις καθαρισμού που διοργανώθηκαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στην Λίμνη Τριχωνίδα και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, στα πλαίσια του προγράμματος αειφορίας του Dixan «Καθάρισε σε Βάθος, Καθάρισε στην Πηγή», στηρίζοντας έτσι την ανάδειξη του προβλήματος της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η δράση στην λίμνη Τριχωνίδα πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Μούρτος Καψοράχης και στην Παραλία Σιταράλωνα, με την υποστήριξη των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, από την Henkel Hellas, το Dixan και τους εργαζόμενους από τα My market Αγρινίου και Ναυπάκτου, Στην δράση συμμετείχαν επίσης η «Ακτίνα Εθελοντισμού», το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.), τη Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.Μ.Α.Θ.), τη δραστήρια περιβαλλοντική οργάνωση Project Κα.Πα. από την Πάτρα καθώς και σύλλογοι του δήμου Θέρμου και μεμονωμένοι εθελοντές πολίτες.

Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου η δράση καθαρισμού υλοποιήθηκε από την Henkel Hellas και το Dixan με την πολύτιμη συνδρομή της τοπικής εθελοντικής οργάνωσης Μεσολόγγι by Locals, την εθελοντική οργάνωση από την Πάτρα, Project Κα.Πα., στις τοποθεσίες Αλσύλλιο Κλείσοβας, Παρατηρητήριο Κλείσοβας και περιοχή Μπαμπακούλα,

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων περιοχών δυτικής Στερεάς Ελλάδας συνέδραμε στις δύο δράσεις με κλιμάκιο δυο εποπτών-φυλάκων και την χρήση αγροτικού οχήματος για την μεταφορά των συλλεχθέντων απορριμμάτων και την υποβοήθηση του έργου της αποκομιδής, ενώ διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα στους εθελοντές. Τα πλαστικά που απομακρύνθηκαν από τα σημεία των καθαρισμών, θα επεξεργαστούν περαιτέρω και μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα μετατραπούν σε νέα αντικείμενα.

Η Μονάδα Διαχείρισης θα ήθελε να ευχαριστεί τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δύο δράσεις, δίνοντας με την παρουσία τους το ηχηρό μήνυμα: «Όχι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τους οικότοπους μας».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια