ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10/recent/ticker-posts

Ραδιοερασιτέχνες – Ζούνε ανάμεσα μας …Οι Συμπολίτες μας με τις μεγάλες κεραίες στις ταράτσες!

Αν κοιτάζετε καλά στους δρόμους καθώς περπατάτε τόσο εδώ στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια κτήρια υπάρχουν μεγάλες και ενίοτε πολλές κεραίες.
Κοιτώντας τις κεραίες μπορεί να απορήσετε και να αναρωτηθείτε “μα καλά γιατί κάποιος χρειάζεται τόσο μεγάλες κεραίες , τι κάνει με αυτές”.

Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν στηθεί ολόκληροι πύργοι πάνω στις ταράτσες και πάνω σε αυτούς υπάρχουν πολλές και διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων κεραίες ενω σε άλλες περιπτώσεις ειναι πιο διακριτικές.

Είναι συμπολίτες μας που έχουν για χόμπι την επικοινωνία με ραδιοκύματα αλλά συνάμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ελληνικό κράτος όποτε κριθεί αναγκαίο και για αυτό οι γνώσεις πιστοποιούνται με κρατικό πτυχίο και ειδική άδεια απο το αρμόδιο Υπουργείο για τις κεραίες και τους πομποδέκτες του σταθμού τους.

Οι Ραδιοερασιτέχνες λοιπόν όπως λέγονται, είναι εραστές της τέχνης της επικοινωνίας μέσα απο πομπούς και δέκτες . Η επικοινωνία αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές απο σήματα morse, φωνή, φωνή μέσω ψηφιακών σημάτων, επικοινωνία μέσω δορυφόρων και πολλές άλλες.

Είναι άνθρωποι καθημερινοί που στον ελεύθερο τους χρόνο ασχολούνται με την επικοινωνία και τον πειραματισμό και συνδυάζουν γνώσεις, ηλεκτρονικής, ηλεκτρολογίας, φυσικής, μετεωρολογίας, γεωγραφίας, αστροφυσικής και πολλών άλλων κλάδων ανάλογα με το πόσο θέλει να εμβαθύνει ο καθένας στο ιδιαίτερο αυτό χόμπι του Ραδιοερασιτεχνισμού.

Οι Ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία σχέση με ραδιοφωνικούς σταθμούς , πειρατικούς σταθμούς, εκπομπή μουσικών προγραμμάτων και οποιαδήποτε μορφής όχλησης σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων.

Οι Ραδιοερασιτέχνες επικοινωνούν μεταξύ τους τόσο σε τοπικό , εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσων των πομποδεκτών που έχουν και των κεραιών τους. Ενδιαφέρονται για την ανταλλαγή πληροφορίων πάνω στο χόμπι τους κυρίως ενώ μπορούν να αναπτύξουν παράλληλα και διαπροσωπικές σχέσεις φιλίας με άλλους συναδέλφους τους ανα τον κόσμο.

Οι Ραδιοερασιτέχνες ιδίως στα νησιά μας “φυλάττουν Θερμοπύλες” καθως ανα πάσα στιγμή θα κληθούν να υπηρετήσουν το καλό τους τόπου σε έκτακτες καταστάσεις εξασφαλίζοντας τις κρίσιμες επικοινωνίες με τα κέντρα αποφάσεων .

Για παράδειγμα, σε έναν ισχυρό σεισμό τα καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και επικοινωνιών θα κοπούν και αυτόματα δεν θα λειτουργεί κανένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν τα τοπικά διασωστικά συνεργία και υπηρεσίες αλλά και όλο το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μια μεγάλη πυρκαγιά, οπως και συνέβη, κατέστρεψε μέρος της ηλεκτροδότησης που περνούσε απο δασικές εκτάσεις και συμπαρέσυρε σε ολικό μπλακάουτ το νησί , μετα απο λίγη ώρα όλο το νησί ήταν βυθισμένο στο σκοτάδι και χωρίς επικοινωνίες, οι ραδιοερασιτέχνες εξακολουθούσαν να έχουν επικοινωνία.

Σε περίπτωση μιας εχθρικής ενέργειας στα νησιά μας τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος και εγκαταστάσεις επικοινωνιών ενδέχεται να είναι στόχοι επιθετικών ενεργειών .

Σε όλες αυτές τις έκτακτες περιπτώσεις και σε πολλές άλλες που όλοι απευχόμαστε, οι ραδιοερασιτέχνες είναι πολύτιμοι σύμμαχοι που μπορούν να παρέμβουν και να συνδράμουν στις επικοινωνίες καθώς κατέχουν και τις γνώσεις και τον εξοπλισμό τόσο σε επίπεδο συλλόγων αλλά όσο και ατομικά με τους σταθμούς που έχουν στήσει στις οικίες τους, οι οποίοι είναι στην διάθεση του κράτους ανα πάσα στιγμή.

Το πτυχίο του Ραδιοερασιτέχνη που χορηγεί το Ελληνικό κράτος κατόπιν εξετάσεων

Η ατομική άδεια λειτουργίας του σταθμού Ραδιοερασιτέχνη

Ο εξοπλισμός του Ραδιοερασιτέχνη

Ο εξοπλισμός του Ραδιοερασιτέχνη ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός και μπορεί να είναι απο ένας φθηνός ασύρματος του εμπορίου μέχρι πολλών χιλιάδων ευρώ πομποδέκτες και κεραιοσυστημάτων αλλά και χειροποίητες κεραίες άκρως αποτελεσματικές και πολύ μικρού κόστους.

Είναι ασφαλείς οι κεραίες του Ραδιοερασιτέχνη απο άποψη ακτινοβολίας;

Οι κεραίες των Ραδιοερασιτεχνών είναι απολύτως ασφαλείς λόγω της χαμηλής ακτινοβολίας τους και ελέγχονται απο την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ενώ ακολουθούν την νομοθεσία που προβλέπει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) του αρμόδιου Υπουργείου και ως εκ τούτου η τοποθέτηση τους είναι αδειοδοτημένη απο την Ελληνική κυβέρνηση και προστατεύονται απο την νομοθεσία.

Συγκριτικά σύμφωνα με ερευνά της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας η ακτινοβόληση στην Αθήνα αλλά και σε κάθε αστικό περιβάλλον είναι η παρακάτω:

Ραδιοφωνία FM   (40 – 80 %)

Τηλεοπτικές εκπομπές VHF/UHF (20 – 35 %)

Ειδικά ραδιοδίκτυα \ TETRA  (20 %)

Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας (20 – 35 %)   

Ραδιοζεύξεις (< 5 %)

Άλλες δραστηριότητες  ( WiFi, Ραδιοερασιτέχνες κλπ) < 1 %

Άλλωστε κανένας ραδιοερασιτέχνης όσο και να αγαπά το χόμπι του δεν θα έθετε σε κίνδυνο τον εαυτό του και την οικογένεια του.

Πως γίνεται κάποιος Ραδιοερασιτέχνης

Για να γίνει κάποιος ραδιοερασιτέχνης δεν χρειάζεται να έχει προυπάρχουσες γνώσεις καθώς όλα όσα χρειάζεται θα τα μάθει μέσα απο μαθήματα που διοργανώνουν οι κατά τόπους σύλλογοι Ραδιοερασιτεχνών και οδηγούν σε εξετάσεις στο πλησιέστερο παράρτημα της Διεύθυνσης συγκοινωνιών και επικοινωνιών της εκάστοτε Περιφέρειας και αφού επιτύχουν θα τους απονεμηθεί πτυχίο και άδεια για την λειτουργία του σταθμού τους και την εγκατάσταση των κεραιών που χρειάζεται .

Στα Δωδεκάνησα τα μαθήματα προετοιμασίας γίνονται απο την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου τόσο δια ζώσης όσο και ψηφιακά εξ αποστάσεως όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ένωσης, στα social media , αλλά και απο κοντά στην έδρα της λέσχης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου στο Μόντε Σμιθ, κάθε Τετάρτη απο τις 18:00 το απόγευμα μέχρι 21:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα στοιχεία τους και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας στον εκπαιδευτή της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου, Μιχάλη Μπαλασκά στο email sv5byr@gmail.com .

Πάνος Παπαγεωργίου (SV5swu) - https://rodosreport.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια